Evenementen organiseren
Heb je binnenkort een evenement of congres die je gaat organiseren? Bij het organiseren van een evenement komt veel kijken. In dit artikel hebben we een aantal handige tips voor je verzameld.
- plan een evenement niet vlak voor of vlak na de avond- of ochtendspits.
- plan een evenement niet direct volgend op het einde van de werkdag. Houd rekening met de terugreistijd (per trein/bus/auto, et cetera) van de deelnemers. Het zou jammer zijn als deelnemers voor het einde van het programma op moeten stappen.
- Als de volgende dag weer een gewone werkdag is, laat het evenement dan niet tot in de late uurtjes duren.
- Bepaal een geschikte dag, maar let erop dat op de maandagen over het algemeen geen geschikte dagen zijn. Bij veel kantoren wordt deze dag als vergaderdag benut. Van dinsdag tot en met donderdag zijn veelal geschikte dagen. De vrijdagen en zaterdagen zijn alleen geschikt wanneer partners en/of kinderen ook aanwezig zijn. Dat geldt overigens ook voor de zondag. Houd voor de zondag ook rekening met het feit dat mensen op maandag weer moeten werken en dat sommige mensen vanwege, bijvoorbeeld religieuze redenen, niet op zondag willen of kunnen deelnemen.
- Verder zijn er nog een aantal ongunstige periodes zoals bijvoorbeeld tijdens vakantieperioden, internationale en nationale feestdagen en op Koninginnedag. Religieuze feestdagen zoals Kerst, Pasen en de Ramadan zijn ook geen gunstige tijden. Mocht er een WK, EK voetbal of bijvoorbeeld een Olympische Spelen dan is dit ook een zeer ongunstige periode.
De genodigden
Zijn er bijvoorbeeld VIP’S bij of partners en/ of familie van? Hebben die speciale wensen zoals bijvoorbeeld een hotelovernachtingen of misschien hebben zij transportwensen.
Hoe moet de uitnodigingen eruit zien?
Hoe kunnen de deelnemers zich aanmelden? Via een website of zend je een antwoordkaart mee? Allemaal punten die zeer belangrijk zijn om niets aan het toeval over te laten.
Zelf doen?
Stel een lijst samen met alle mensen die meewerken aan het evenement, vermeld hierbij de telefoonnummers en stuur die naar alle medewerkers. Het is ook heel belangrijk om een goed draaiboek op te stellen. Hierin vermeld je wat de tijd, plaats en actie is van de verantwoordelijke medewerker. Neem hierin ook op wie de betrokken leverancier is. Houd op zijn minst een keer een vergadering waarbij het organisatieteam en alle leveranciers aanwezig zijn.
Uitbesteden?
- kies een betrouwbaar bureau (informeer bij collega’s en/of brancheorganisaties).
- vraag om duidelijke contracten, met de leverings- en betalingsvoorwaarden en de eventuele annuleringsvoorwaarden.
- spreek af hoe vaak je op de hoogte wil worden gehouden over het verloop van de organisatie.
Cursus evenementen organiseren
Vind jij het leuk om feesten en evenementen te organiseren? Evenementen organiseren is leuk maar kost veel tijd. Volg een cursus evenementen organiseren en krijg alle tips, tricks & tools aangereikt om succesvol evenementen te organiseren.
Als aanvulling hierop: zorg dat je de uitnodiging tijdig verstuurd! Voor een congres houden wij altijd 10 weken tevoren aan, de 1e aankondiging met datum, locatie en thema. Dit kan korter voor feestelijke events maar toch: iedereen is erg druk tegenwoordig, agenda’s lopen snel vol. En het is makkelijker ja zeggen als de dag van het event nog niks in de agenda van de deelnemer staat!
Meer van dit soort tips kun je ook vinden in onze congres checklist die gratis is aan te vragen via CommGres punt com.