3 breinvriendelijke tips om je hersenen te verleiden tot verdieping
Wil je je graag verdiepen? Een training volgen, een boek lezen, maar lukt het je maar niet om tijd vrij te maken en je ertoe te zetten? Expert in neurowetenschap Chantal van den Berg geeft drie superslimme tips.
Door Suzanne Geurts
Chantal is onder andere auteur van het boek Breinspel en een veelgevraagd spreker over neurowetenschap en gedragspsychologie. Maar ze is ooit als secretaresse begonnen, met een Schoevers-diploma op zak. Ze herinnert zich nog goed de dynamiek (of beter gezegd: hectiek), en daar heeft ze nu deze breinvriendelijke tips voor.
1. Je brein is lui! Maak het je brein en jezelf makkelijk en gebruik je dagroutine
“Je brein is lui en neemt graag de makkelijkste weg. Daarom is het zo dol op patronen, want daar hoeft het geen moeite voor te doen.” Je dagroutine is zo’n patroon. Taken die in een vast ritme op je bord belanden – van vergaderingen notuleren en mails beantwoorden tot stukken verzamelen. Maar ook de momenten waarop je ze uitvoert, horen bij je dagroutine.
Pak het slim aan, match een verdiepingsmoment met een vast, ingepland moment. Bijvoorbeeld standaard een half uurtje op de dag van het maandelijkse MT. Of altijd nadat je alle uren hebt verzameld. “Zo koppel je een nieuw moment aan je vaste patroon, waardoor je brein een seintje krijgt: hé, die verdiepingstaak is vast ook makkelijk. Zo word je er vanzelf alerter op en lukt het je.”
2. Blokkeer jouw moment van verdieping en concentratie in je agenda
Je werkzaamheden vormen dan wel een patroon, maar geen minuut is hetzelfde, weet Chantal nog wel van haar tijd als secretaresse. “Je moet altijd beschikbaar zijn. Daarom werken veel assistants reactief, direct een belangrijke reden waarom je zo weinig aan verdieping toekomt.”
Kies daarom bewust een moment waarop je je het beste kunt concentreren. Wanneer word je het minst gestoord? Dat wordt dan je verdiepingsmoment. “Blokkeer dit in je agenda. Omdat jij zélf deze tijd voor persoonlijke ontwikkeling reserveert, maak je het je brein makkelijker om zich eraan te houden.”
3. Voorkom afleiding, hou het klein: ga voor (heel) kleine verdiepingsmomenten
Lezen en leren vragen om meer hersencapaciteit dan routinematige taken, zoals een Teams-meeting inplannen. Helaas stellen we onszelf te grote doelen, signaleert Chantal. Bijvoorbeeld: een online masterclass van twee uur in één keer kijken. “Als zo’n video zo lang duurt, nemen we dat aan als dé kijktijd. Met een grote kans dat je tussendoor wordt afgeleid.”
Negeer daarom de duur van een video of het aantal pagina’s van een hoofdstuk, maar deel je activiteit op in meerdere kleine stappen. Hou het klein, hou het bij tien minuten van die masterclass. Dat lukt vast. “Zo voorkom je dat je afgeleid wordt. Zijn die tien minuten voorbij, dan heb je vorderingen gemaakt en word je beloond met een shotje dopamine. Dat stimuleert je ook weer om verder te gaan. Win-win dus.”
Dus ook als je écht geen tijd lijkt te hebben, kun je een training volgen of een boek lezen… Door het jezelf en je brein wat makkelijker te maken. ‘
Dit artikel verscheen in uitgebreidere vorm op managementsupport.nl
Lees ook: Zo krijg je jouw brein van de piekermodus in de oplossingenstand
Benieuwd naar de opleidingen en trainingen die Management Support je kunnen bieden? Download de nieuwe opleidingsgids van 2023!
Volg ons