Meer aandacht voor discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer
Het College voor de Rechten van de Mens vindt dat er te weinig gedaan wordt tegen de discriminatie van zwangere vrouwen op de werkvloer. Het College is verbaasd dat het onderwerp ontbreekt in de nieuwe campagne van Minister Lodewijk Asscher (sociale zaken), die zich richt op discriminatie op de arbeidsmarkt, terwijl hij verschillende keren had toegezegd meer met het onderwerp te doen. “Dit is nu al de zoveelste kans die hij onbenut heeft gelaten.”
Asscher lanceerde afgelopen dinsdag een nieuwe overheidscampagne die erop gericht is vooroordelen en discriminatie op de werkvloer uit te bannen. Het College voor de Rechten van de Mens neemt hem echter kwalijk dat hier geen specifieke aandacht besteed wordt aan zwangerschapsdiscriminatie, terwijl dit volgens het College een groot probleem is.
Officieel mogen werkgevers vrouwen niet weigeren voor een baan of benadelen op de werkvloer omdat zij zwanger zijn. Maar in de praktijk loopt dit vaak anders. Regelmatig behandelt het College vragen en verzoeken over zwangerschapsdiscriminatie. Afgelopen jaar ging het om 38 verzoeken en deed het College in 17 zaken uitspraak. Toch zijn er volgens het College ook veel vrouwen die geen actie ondernemen na ontslag omdat ze bang zijn voor meer problemen met hun werkgever. “Dit zorgt ervoor dat het probleem onder de oppervlakte blijft”, zegt Marysha Molthoff van het College van de rechten van de mens.
‘Mannen in hetzelfde schuitje’
Jaarlijks krijgen naar schatting zo’n 65 duizend vrouwen te maken met discriminatie tijdens hun zwangerschap. “We zien vaak dat hun contracten niet verlengd worden. De functioneringsgesprekken verlopen goed en er is niks aan de hand -totdat ze zwanger worden. Dan wordt hun contract ineens niet meer verlengd, terwijl hun functie wel gewoon nog blijft bestaan”, zegt Molthoff.
Van een vrouw wordt nog steeds verwacht dat ze parttime gaat werken als ze eenmaal kinderen heeft, terwijl dit van een man niet automatisch wordt verwacht
Vrouwen die na hun zwangerschap terugkeren krijgen bovendien soms niet meer dezelfde functie terug die ze voor hun zwangerschap hadden. “Dat is gek, want mannen die net een kind hebben gekregen hebben dit zelden, terwijl die in hetzelfde schuitje zitten.”
Stereotypes
Waarom hebben mannen dan niet meer te maken met die problemen? Volgens Molthoff zijn het vooral de vooroordelen over man en vrouw die meespelen: “Van een vrouw wordt nog steeds verwacht dat ze parttime gaat werken als ze eenmaal kinderen heeft, terwijl dit van een man niet automatisch wordt verwacht. Stel dat het kind ziek wordt, dan wil die vrouw natuurlijk thuis zijn, denken werkgevers vaak. En dat vinden ze te lastig.”
Een bijkomstig probleem is dat vrouwen met verlof moeten. “Dat is in principe goed vooruit te plannen voor een bedrijf, maar dan moeten ze wel een vervanger vinden en allerlei uitkeringen regelen. Dan is het soms verleidelijk om maar meteen een nieuwe werknemer aan te nemen.”
Voorlichting
Het ministerie van sociale zaken laat weten dat de nieuwe campagne niet bedoeld is om op specifieke problemen in te gaan. “Naar onze mening moeten alle vormen van discriminatie op de werkvloer worden aangepakt. Minister Asscher heeft in het verleden ook al aangeven de discriminatie van zwangere vrouwen een belangrijk onderwerp te vinden en zal hier aandacht aan blijven besteden. Vooroordelen zijn er helaas, dat moeten we gaan beseffen. Dat is de boodschap van deze campagne”, aldus een woordvoerder van sociale zaken.
Het College presenteert naar verwachting in september de uitkomsten van een vervolgonderzoek naar zwangerschapsdiscriminatie en hoopt dan opnieuw met Asscher om de tafel te gaan zitten.
Bron: trouw.nl
Volg ons