Ben jij werkmoe of heb je een burn-out?
We hebben allemaal wel eens dagen dat we liever in ons bed zouden blijven liggen in plaats van ons naar het werk te slepen. Hoe merk je wat jouw probleem is en hoe pak je dat dan aan? Onderstaande vragen kunnen je helpen.
Hoe start je de werkdag?
Zucht je telkens weer als je het kantoor binnenwandelt, maar probeer je er wel nog het beste van te maken? Dan heb je waarschijnlijk te kampen met verveling op het werk. Als het begin van de werkdag echter gepaard met angstige gevoelens en extreme vermoeidheid, dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.
Beïnvloedt werk je gewone leven?
Verveling op het werk wordt vaak veroorzaakt door saaie taken en te weinig kansen om te groeien binnen je carrière. Dat gevoel kan je vaak grotendeels van je afzetten als je thuis bent. Maar zorgt dat ongelukkige gevoel voor constante piekersessies en ontevredenheid, zelfs als je thuis bent? Dan is het echt tijd om eens opnieuw na te denken wat je verder zou willen met je carrière.
Waarom voel je je slecht?
Een nakende burn-out is als een donkere wolk die elk moment boven je hoofd kan uitbarsten, terwijl verveling eerder een oncomfortabel dekentje is, dat je zelf kan proberen afschudden. Verveling op het werk kan voorkomen als je niet wordt uitgedaagd of je werk niet genoeg geapprecieerd wordt. Een diep ongelukkig gevoel komt eerder voort uit een giftige werkomgeving: te veel deadlines, hopen werk, situaties die je niet kan controleren of een vreselijke baas. Die problemen los je niet zomaar op met een nieuw project of een ander team.
Ben je vaak boos?
Verveling leidt vaak tot onverschilligheid. Een sluimerende burn-out kan je ontevredenheid omzetten in boosheid, waarbij je transformeert in een sarcastisch of zelfs sadistisch persoon die nergens nog iets goeds in ziet.
Ben je regelmatig ziek?
Veel zuchten is één van de onschuldige symptomen van verveling op het werk. Maar een burn-out uit zich vaak ook echt fysiek. Psychosomatische symptomen zoals maagkrampen, koud zweet, hoofdpijn of andere kwaaltjes kunnen wijzen op een groter probleem.
Het probleem aanpakken
Verveling op het werk kan je aanpakken door veranderingen in je routine aan te brengen. Praat eens met je baas over hoe je jezelf voelt vastzitten in je job en wat je hier aan kan doen. Een nieuw project of extra verantwoordelijkheden kunnen soms al helpen om je beter te doen voelen. Ook meer leuke activiteiten buiten je werk doen, kan je nieuwe energie en creativiteit bezorgen.
Bij een nakende burn-out ligt het iets moeilijker. Dan is het belangrijk om even gas terug te nemen, bijvoorbeeld een vakantie te boeken en na te denken over wat je wil doen in de toekomst. Een nieuwe omgeving kan je kalmeren en helpen bij het reflecteren over je gedachten en gevoelens. Sta even stil bij hoe je je voelt over terugkeren naar je werk. Heb je het gevoel dat deze baan een doodlopende straat is, en dat je er nooit meer zal in passen? Dan is het tijd om iets anders te zoeken.
Bron: goedgevoel.be
Volg ons