Ben je hoogsensitief of werk je met een hoogsensitieve collega?
Met deze 10 tips werk je beter samen
Hoogsensitieve mensen zijn waardevol in ieder team. Word je dus bewust van hun bijdrage, adviseert psycholoog Gerda Bos. Tien praktische tips voor beide partijen.
Door Gerda Bos
“Gevoelige mensen moeten gekoesterd worden. Ik vind de ongevoeligheid van de wereld problematischer.” Dat zei een deelnemer van de training ‘Zelfverzekerd omgaan met (hoog)sensitiviteit’. Het is een uitspraak van psychiater Dirk de Wachter.
Ik hoef jullie niet te vertellen wie in deze wereld ongevoelig handelen. Dat laten de nieuwsberichten ons dagelijks zien. Maar misschien is het goed om ons méér bewust te worden van de waarde van gevoeligheid. Want een op de vijf mensen is hooggevoelig.
Kwaliteiten en nadelen van hoogsensitiviteit
Hoogsensitief zijn, kent vele talenten die onvoldoende met trots uitgedragen worden door (hoog)sensitieve mensen. Een kleine greep uit hun toegevoegde waarde: ze nemen nauwkeurig waar, verwerken indrukken op een diep niveau, hebben een groot inlevingsvermogen, geven echte aandacht en zijn zeer verantwoordelijk.
Nadelen zijn er ook: het brein van intense waarnemers raakt eerder vol met prikkels, waarna de vermoeidheid toeslaat. Ook kunnen hoogsensitieve mensen hun eigen belangen en hun rust nog weleens uit het oog verliezen. Ze kunnen het contact met zichzelf regelmatig verliezen omdat ze zo gericht zijn op anderen en hun behoeften of wensen.
Daarom vijf tips voor collega’s die met meer respect om willen gaan met hun hoogsensitieve collega. En daarna vijf tips voor hooggevoelige lezers om minder last te hebben van de nadelen van hun hoogsensitiviteit.
5 tips voor collega’s van hoogsensitieve mensen
- Realiseer je dat geluiden, licht en drukte intenser binnenkomen bij je hoogsensitieve collega dan bij jou en dat deze dus eerder wat overbelast kan raken door al die prikkels. Gun je collega dus voldoende rust.
- Maak geen misbruik van de dienstverlenende houding van je collega. Als het erop aankomt, zegt hij of zij misschien wel “ja” om jou een plezier te doen, maar heeft hij of zij er eigenlijk geen tijd voor.
- Help je collega eraan te herinneren om pauze te nemen en de rust op te zoeken.
- Plan pauzes tussen Teams-meetings, zodat iedereen (dus ook de niet-hoogsensitieve mensen) kan bijkomen. Dan kan je brein intussen mooi afvalstoffen afvoeren.
- Vraag vaker aan je collega: wat zou je zelf eigenlijk willen? Wat is jouw wens en behoefte?
5 tips om minder last te hebben van je hoogsensitiviteit:
- Denk vaker: ‘Iedereen heeft recht op zijn eigen teleurstelling. En iedereen is zelf verantwoordelijk voor zijn of haar eigen geluk. Ik wil er best een beetje aan toevoegen, maar daar ligt de grens.’ Stop dus met alle problemen oplossen die niet jouw taak zijn. Benoem de risico’s en laat los. Leg de verantwoordelijkheid waar deze hoort.
- Maak de hele dag door steeds opnieuw contact met je lichaam en hart, zodat je je behoeftes blijft voelen. Neem bijvoorbeeld steeds met volle aandacht je voeten en je billen waar en adem een paar keer bewust in en uit. Voel je hart en zeg in gedachten tegen jezelf: ‘hé, hallo daar’.
- Als je energie of emoties van anderen ervaart die je onprettig vindt, denk dan: ‘jij mag in neutrale vorm (dat is wel zo aardig, ook voor de ander) retour afzender’.
- Neem tijdig rustpauzes. Je brein heeft tijd nodig om alle waargenomen prikkels te verwerken. En werk regelmatig in stilte zodat je goed kunt focussen en niet afgeleid wordt.
- Scherm jezelf af door in gedachten, op ongeveer een meter van je af, mooie rode rozen om je heen te zetten. Eentje voor, één achter, één links, één rechts, één boven en één onder je (met het kopje naar je toe). Of zet jezelf in een gouden ei, waar jij doorheen kunt kijken. En waartegen alles afketst wat niet van jou is. Je kunt ook lekker douchen en dan alle gedachten, ontmoetingen en indrukken van de dag van je af – en door het doucheputje – laten spoelen.
De uitgebreide versie van dit artikel verscheen eerder op managementsupport.nl
Gerda Bos is coach, psycholoog, relatietherapeut en trainer. Zij geeft de training ‘Zelfverzekerd omgaan met hoogsensitiviteit’.
Volg ons