Crisis geen reden om harder te werken
De crisis is voor werknemers geen reden om een tandje bij te zetten. Driekwart van hen ziet geen reden om harder te werken of ’s avonds overwerk te doen.
Dat schrijft het AD afgelopen vrijdag. De krant baseert zich op een enquête van onderzoeksbureau Motivaction naar de Nederlandse arbeidsmoraal.
Vooral jongeren tot 25 jaar en ouderen boven de 45 jaar ervaren weinig tot geen druk om zich tijdens de crisis anders op te stellen tegenover hun werkgever.
Volgens Motivaction komt dit bij de jongeren mede door de opvoeding waarin ”ze vaak hebben gehoord uniek en bijzonder te zijn”, zegt Frits Spangenberg, directeur van Motivaction en socioloog. “Maar wat zij willen en wat de realiteit is, ligt ver uit elkaar.”
Werknemers hebben volgens Spangenberg het idee dat zij alles kunnen bepalen, maar die tijd lijkt voorbij. “Door de crisis kunnen werkgevers kiezen voor flexibeler personeel dat wel bereid is een stapje harder te zetten. En dat gebeurt steeds meer.”
Ouderen
Bij ouderen zorgen volgens de onderzoekers teleurstelling, onvrede en frustratie voor een verlies van motivatie. Zij willen wel harder lopen, maar als verwachtingen niet uitkomen dan haken werknemers op een geven moment af en verliezen zij betrokkenheid.
Dat ziet ook arbeidspsycholoog Frank van Luyten. Wanneer bedrijven zeggen dat medewerkers belangrijk zijn en er volgt vervolgens een reorganisatie, tast dat het vertrouwen aan.
“Daardoor vinden veel werknemers salaris steeds belangrijker en lijken we steeds materialistischer te worden”, aldus Van Luyten.
Voor het onderzoek werden 1400 mensen ondervraagd.
Volg ons