Zo onderhandel je over je salaris
Veel werknemers maken (helaas) de keus om het niet te doen, uit angst als hebberig of lastig bestempeld te worden, maar het effect is meestal het tegenovergestelde. Salarisonderhandeling is een uitgelezen kans om eigenschappen te laten zien die werkgevers graag zien in werknemers. In dit artikel: 5 tips.
Doel
Onderhandeling is GEEN wedstrijd om te zien wie er wint. Het doel is om een gesprek aan te gaan om tot een compromis te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Daarom is het belangrijk ook rekening te houden met de wensen van het bedrijf en de desbetreffende manager en niet alleen met jouw eigen wensen.
Gewenste salaris
Stel eerst vast wat je als salaris graag zou willen ontvangen. Hier kun je lezen wat secretaresses gemiddeld verdienen. En ook op Glassdoor kun je informatie vinden om je te helpen bij het vaststellen van het salaris/bedrag.
Weet wat je weglooppunt is
In het Engels gebruiken ze hiervoor de term BATNA, wat staat voor “Best Alternative to a Negotiated Agreement” of het beste alternatief voor de uitslag van een overeenkomst tijdens een onderhandeling. Zorg dat je een alternatief achter de hand hebt wat je nog steeds acceptabel vindt als je eerste bod niet meteen geaccepteerd wordt en stel een weglooppunt vast, waarbij je niet verder onderhandelt. Het is goed om dit van te voren te bepalen. Met deze methode sta je sterker in je schoenen als je de onderhandeling begint en ben je in staat een aanbod of tegenbod meteen op waarde te schatten.
Zorg dat je oefent
“Improviseren” is een niet aan te raden strategie bij onderhandelingen. Maak een lijstje met alle punten die je wilt bespreken en oefen om te zorgen dat je zelfverzekerd overkomt. Hoe beter je in je vel zit, hoe makkelijker het gesprek zal zijn. Denk na over wat de andere partij aan vragen op tafel zal leggen en zorg dat je ze al besproken hebt in jouw voorstel.
Het gesprek beginnen
Voordat je je voorstel op tafel legt brengt is het altijd goed je waardering uit te spreken voor het aanbod. Het is wel zo netjes je dankbaarheid te kennen te geven voordat je om meer vraagt. Een makkelijke manier om de onderhandeling te beginnen is door gewoon te vragen, maar doe het wel netjes.
Nu ben je klaar om al je voorbereidingen in de praktijk te brengen en de onderhandelingsfase over het salaris met vertrouwen tegemoet te zien.
Bron: Glassdoor
Volg ons