Jezelf coachen, kan dat?
Coachen lijkt wel een trend sinds enkele jaren. Vaak hoor je in je omgeving dat mensen niet tevreden zijn met hun baan, functie of baas. Keuzes zijn vooral gemaakt door externe factoren en opeens wringt dat. Dan wordt het tijd om de koe bij de horens te vatten: een verbeterde wereld begint namelijk bij jezelf.
In de meeste gevallen ga je naar een coach als er iets is wat je wilt onderzoeken of uitwerken. Maar wat als je kunt leren om jezelf te coachen om zodoende beter je doelen te behalen? Coach en psycholoog Miek Crouzen vertelt je er meer over.
‘Even’ jezelf coachen?
Nee, zo eenvoudig is het niet. Zelfcoaching is een manier om de regie over je eigen leven terug te krijgen. Het is waardevol om te leren om beter je grenzen te bewaken, nee te zeggen, doelen te stellen op je werk, een nieuwe functie te verkrijgen of om te werken aan relaties.
Het vergt oefening, doorzettingsvermogen en een intrinsieke motivatie (oftewel: je moet het écht willen). ‘In workshops zie ik dat mensen snel onder de indruk zijn van hoe ze zichzelf kunnen helpen’, aldus Miek.
Wellicht denk je nu: om mezelf te kunnen coachen, moet ik toch eerst weten hoe ik dit stapsgewijs doe? Miek: ‘Het is begrijpelijk dat je eerst naar een externe coach gaat voordat je zelf verdergaat. Tijdens trainingen bied ik geen duwtje in de rug, maar de tools om dat duwtje te kunnen accepteren.’
Wat zijn die coachingstools dan?
Je leert de basisbeginselen van coaching op jezelf toe te passen, denk aan:
- Niet oordelen
- Terughoudend zijn in het geven van adviezen
- Een spaceholder zijn (bewaak de ruimte en luister naar iemand, zonder meteen in te springen).
Miek legt verder uit: ‘Men fronst vaak bij de term spaceholder, maar je kunt het zo zien: als je naar een coach gaat, is diegene er de gehele tijd enkel voor jou. Daardoor kun je laten zien wat je wilt laten zien. Dat zorgt voor een veilige omgeving, waarin je ook op emotioneel vlak veilig bent.’
Waarom is coaching extra goed voor ondersteuners?
Iedereen kent die ene innerlijke, kritische stem die vooral bij moeilijke thema’s naar boven komt. Het valt Miek op dat deze stem prominenter aanwezig is bij ondersteuners. ‘Ondersteuners zijn het schakelpunt, ervaren een groot verantwoordelijkheidsgevoel, zijn streng voor zichzelf en bieden een luisterend oor voor anderen.’ Ze ontzorgen de ander. Het is lastig en bijna tegennatuurlijk om dan vervolgens ook nog aandacht te schenken aan zichzelf.
Beluister de podcast
Denk je nu: ik wil meer weten over hoe ik met zelfcoaching sneller m’n doelen kan behalen? Beluister dan deze podcast op Spotify met Miek Crouzen en bestuurssecretaresse Monique Biemans.
Aan de slag, samen met Miek? Opleiding Persoonlijk Leiderschap
Past je gekozen richting nog wel bij jou? Met de opleiding Persoonlijk Leiderschap neem je bewust de regie terug: je ontdekt jouw échte koers en laat – met goed zelfinzicht – de productiviteit op de werkvloer stijgen.
Concreet, je maakt een uitgewerkt persoonlijk stappenplan voor jouw toekomst. Om te leren van elkaar, volg je deze opleiding samen met andere ondersteuners.
Volg ons