Jouw ontwikkeling is geen luxe maar noodzaak; zo breng je die ter sprake
Ben je weleens geneigd om je eigen behoefte als assistant aan training opzij te zetten? Omdat je het te druk hebt. Omdat je denkt dat je manager waarschijnlijk geen akkoord geeft. Of omdat je denkt dat je er een vrije dag voor moet opnemen? Say no more.
Redactie Management Support
Het zijn bekende gedachten, deze vaak onbewuste en veel voorkomende denkfouten. Je kunt ze tackelen:
- Mijn manager heeft het te druk om zich hiermee bezig te houden.
Realiteit is dat managers juist proactieve medewerkers waarderen die gericht zijn op groei en zelfverbetering. Een training is juist een kans om te laten zien dat je je wilt blijven ontwikkelen om beter te kunnen ondersteunen. - Ik ben niet belangrijk genoeg om in te investeren.
Een goed opgeleide assistant kan juist de efficiëntie en effectiviteit van een team vergroten. De organisatie heeft er belang bij om te investeren in jouw vaardigheden. - Ik moet alles al kunnen.
Niemand beschikt over alle vaardigheden of kennis. Het is juist een kenmerk van een leergerichte mindset om jezelf te ontwikkelen.
Bekijk het liever zo: jouw ontwikkeling is een investering in de toekomstige prestaties van je manager(s). Dat maakt dat jouw ontwikkeling geen luxe is, maar een noodzaak.
1. Bereid je voor op het gesprek
Zorg dat je precies weet welke training je wilt volgen en waarom. Maak een overzicht van de leerdoelen en hoe deze aansluiten op jouw functie of de behoeften van je manager of het team. Zo kun je met concrete argumenten naar je manager stappen.
2. Koppel een training aan de bedrijfsdoelen
Managers zullen sneller een training goedkeuren als deze bijdraagt aan de doelen van het bedrijf. Denk na over hoe jouw groei ook de groei van het bedrijf kan ondersteunen.
3. Toon de win-win
Betrap je je op de neiging om te denken dat je iets voor jezelf vraagt? Bedenk dan dat je eigenlijk ook in het belang van je manager en de organisatie handelt. Positioneer het gesprek niet als een persoonlijke gunst, maar als een investering in de toekomstige resultaten die je voor je manager kunt behalen. Bijvoorbeeld minder werkdruk voor je manager.
4. Gebruik feedbackmomenten
Een goede timing kan het verschil maken. Als er recent een beoordelingsgesprek is geweest waarin je prestaties zijn besproken, gebruik dan deze gelegenheid om de training ter sprake te brengen. Bespreek hoe de training je zal helpen de genoemde verbeterpunten aan te pakken.
5. Focus op zelfontwikkeling als kernwaarde
Veel bedrijven stimuleren persoonlijke groei en ontwikkeling. Als je weet dat je organisatie waarde hecht aan continue verbetering, benadruk dan dat je met de training blijft groeien en waarde toevoegt aan het team en de organisatie.
6. Overwin twijfel met zelfvertrouwen
Besef dat persoonlijke ontwikkeling essentieel is voor succes op de lange termijn. Het is geen zwakte om te vragen om ontwikkeling, maar juist een kracht. Door aan te geven dat je bereid bent te investeren in jezelf, laat je zien dat je een waardevolle en betrokken professional bent.
7. Wees geduldig, maar vasthoudend
Als je manager niet direct akkoord gaat, betekent dat niet per se dat het een nee is. Soms heeft een manager tijd nodig om de meerwaarde in te zien of om budgettaire zaken te regelen. Blijf open voor dialoog en wees bereid om later opnieuw het gesprek aan te gaan.
Door een training te volgen die zich richt op digitale vaardigheden en AI-tools, positioneer je jezelf als onmisbare schakel in het bedrijf. Je kunt je daardoor richten op complexere taken.
Bij dit artikel werd gebruik gemaakt van ChatGPT.
Volg ons