Met deze 7 tips scoor je een hoger salaris
In deze tijd van grote schaarste op de arbeidsmarkt zijn er volop mogelijkheden op een hoger salaris. Zeker wanneer je de overstap maakt naar een nieuwe werkgever, is het mogelijk om een flinke stap te zetten. Hoe kan je dat het beste aanpakken? In dit blog geven we je een aantal bruikbare tips, waarmee je je kans op een hoger salaris flink laat groeien.
1:) Onderhandel altijd; neem als uitgangspunt dat je het eerste aanbod nooit klakkeloos accepteert. Zeker niet in de huidige arbeidsmarkt. Blijf uiteraard wel realistisch en stel ook geen absurde (hoge) eisen, waardoor je potentiële nieuwe werkgever je niet meer serieus neemt.
2:) Salarisindicatie; een recruiter of nieuwe werkgever vraagt je vaak om een salarisindicatie te geven. Ga in dat geval altijd een stap boven je beoogde salaris zitten. Neem als uitgangspunt bijvoorbeeld dat je altijd 10% boven je beoogde salaris noemt als indicatie. De kans dat een eerste aanbod dicht(er) bij je beoogde salaris zit neemt hierdoor flink toe. Ook hierbij geldt natuurlijk dat je wel realistisch blijft.
3:) Geen loonstrook laten zien; Er zijn nog steeds werkgevers die aan hun kandidaten vragen om een loonstrook te laten als salarisindicatie te laten zien. Doe dit nooit! Werk er gewoon echt niet aan mee. En dat ben je overigens ook zeker niet verplicht. Benoem alleen wat jij vindt dat je waard bent. Zie hierbij ook de tips bij punt 2.
4:) Scheidt emotie van de ratio; Er zijn weinig dingen zo spannend als onderhandelen over een nieuwe baan. Misschien is het zelfs je droombaan wel. Maar probeer tijdens het onderhandelen over salaris, je emoties zoveel mogelijk te scheiden van de ratio. Blijf realistisch en hou vast aan je uitgangspunten.
5:) Salaris is een deel van je beloning; Hoewel het salaris natuurlijk heel belangrijk is, maakt het onderdeel uit van een totaalpakket. Kijk dus altijd naar het hele plaatje. Hoe zit het met reiskosten, auto van de zaak, 13e maand en ook heel belangrijk, de mogelijkheden om thuis te kunnen werken. Staar je dus niet blind op alleen het salaris, maar kijk goed naar het hele pakket aan arbeidsvoorwaarden.
6:) Begin niet te vroeg over het salaris; Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar begin niet te vroeg in het proces over salaris te onderhandelen. Sowieso is het belangrijk dat je voor het hele pakket gaat en echt kiest voor de baan die op alle fronten bij je past. Maar daarnaast zou je bij een nieuwe werkgever de indruk kunnen wekken dat je het salaris belangrijker vindt dan de baan. En dat wil je natuurlijk niet. Start de onderhandeling dus pas op het moment dat je een aanbieding krijgt. Dat betekent namelijk dat de werkgever je echt wil hebben. Een beter startmoment bestaat niet.
7:) Benadruk je sterktes; In het onderhandelingsproces is het doorslaggevend dat je continue in staat bent om jouw sterktes te benoemen. Dit is namelijk waarom jij beter bent dan een andere kandidaat. Mocht deze er zijn. Bovendien kiest een werkgever voor jouw kwaliteiten en voor niets anders. Benoem ze dus! Ook hierbij geldt: overdrijf niet.
Volg ons