Aanzegging via WhatsApp
Sinds de invoering van de Wet Werk en Zekerheid zijn er een aantal wijzigingen in de wet doorgevoerd met betrekking tot de aanzegverplichting. De aanzegverplichting houdt in dat de werkgever verplicht is om de werknemer minimaal een maand voor de einddatum van het tijdelijke arbeidscontract, schriftelijk te melden of hij de arbeidsovereenkomst wil verlengen of niet (art. 7:668 BW).
Te laat
Wanneer de werkgever dit niet doet, dan is hij een volledig maandloon verschuldigd. Wanneer een werkgever dit te laat doet, een maandloon naar rato. Om te bepalen of de werkgever de aanzegging wel of niet op tijd heeft gedaan heeft de wetgever aangegeven dat de aanzegging schriftelijk kenbaar moet worden gemaakt.
Via WhatsApp
Toch heeft de rechter zich in een zaak moeten buigen over de vraag of een aanzegging via WhatsApp ook voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste (ECLI:NL:RBAMS:2015:3968). Kort gezegd heeft de werkgever in deze zaak via WhatsApp aan de werknemer laten weten het contract niet voort te zetten.
Schriftelijkheidsvereiste WhatsApp bericht
De Kantonrechter oordeelde in deze zaak dat een WhatsApp bericht voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste. Hierbij speelde ook mee dat de werknemer via WhatsApp had gereageerd en daarmee de aanzegging heeft ontvangen. Daarnaast was de communicatie tussen werkgever en werknemer eerder via WhatsApp gegaan.
Via SMS of Facebook
Dat is een opmerkelijke uitspraak waaruit blijkt dat een aanzegging via WhatsApp voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste. Door deze uitspraak zullen er zeker nog procedures komen met de vraag of aan het schriftelijkheidsvereiste is voldaan als de aanzegging bijvoorbeeld via SMS, Facebook of een andere weg heeft plaatsgevonden.
Juridisch advies
Om discussie of problemen te voorkomen is het advies om de aanzegging altijd schriftelijk via aangetekende post naar de werknemer te sturen.
Bron: jurofoon
Volg ons