Smartphonegebruik in auto meer geaccepteerd dan in vergaderzaal
Hoewel de boetes torenhoog zijn, vindt ruim een derde van de Nederlanders het acceptabel om iets op te zoeken op de smartphone tijdens het autorijden. Dat is opvallend, zeker in relatie tot het gebruik van de smartphone tijdens een vergadering. Slechts 20 procent van de Nederlanders ziet dat als acceptabel. Dat blijkt uit onderzoek van QlikTech, specialist op het gebied van business intelligence. In het onderzoek is ruim 550 Nederlandse consumenten gevraagd welke situaties − van kerk tot wc − zij wel of niet acceptabel vinden om informatie op de smartphone op te zoeken.
Uit het onderzoek blijkt verder dat het smartphonegebruik onder jonge mensen (18-29 jaar) minder ingeburgerd is dan verwacht. Met name vrouwen uit deze leeftijdscategorie vinden het opzoeken van informatie met de smartphone in verschillende situaties een stuk minder acceptabel dan mannen. Zo vindt 31 procent van de jonge mannen het geen probleem om in de bioscoop informatie op te zoeken op de smartphone, tegenover 12 procent van de jonge vrouwen. Daarnaast vindt 84 procent van de jonge mannen het prima om de smartphone te gebruiken tijdens het werk of op school, terwijl dat bij de jonge vrouwen maar 53 procent is.
“In welke situatie we ons ook bevinden, het lijkt steeds normaler te worden om onze smartphone of ander mobile device erbij te pakken wanneer we iets willen weten. Daarom vind ik het ook zo opvallend dat slechts 20 procent van de Nederlanders het acceptabel vindt om tijdens een vergadering informatie op te zoeken. Steeds vaker willen we juist tijdens een vergadering de meeste actuele cijfers inzien, analyses maken of ad hoc informatie opzoeken. We willen deze informatie dan ook niet meer aangeleverd krijgen via een statische PowerPoint-presentatie, maar via interactieve dashboards. Daarmee kunnen we direct nieuwe analyses uitvoeren en sneller beslissingen nemen. Dit wordt ons technisch steeds makkelijker gemaakt, dus ik verwacht dat de acceptatie van mobile devices in de toekomst zeker zal toenemen”, aldus Vincent Peters, RVP & MD Benelux, Eastern Europe, Russia & CIS en MEA bij QlikTech.
QlikTech schreef een whitepaper over hoe mensen goede beslissingen nemen en de rol van informatieanalyse hierbij. Downloaded deze whitepaper: Ons Onderbuikgevoel als Grootste Bedrijfsrisico.
Volg ons