7 dingen die je beter niet op je cv kunt zetten
Niet alles is even geschikt om op je cv te zetten. Deze 7 punten kun je beter vermijden.
1. Details uit je privéleven
Eigenlijk zijn je naam en contactgegevens voldoende. Je leeftijd, origine, burgerlijke staat, gezinssituatie … kunnen eigenlijk alleen maar tot discriminatie leiden. Er is wel een uitzondering op de regel: wanneer je solliciteert bij een belangengroep (van welke aard ook) is het wél nodig om relevante informatie over bijvoorbeeld je religie of politieke voorkeur te vermelden.
2. Je vakantiejob toen je 16 was
Schrap alle info van je cv die niets te maken heeft met de job waarvoor je nu solliciteert. Haal dus die studentenjobs maar weg uit de categorie ‘ervaring’. Uitzondering op de regel is wanneer je nog jong bent en nog niet veel ervaring hebt. Dan tonen dergelijke ‘kleine’ jobs aan dat je je engageert om te werken, en flexibel bent omdat je doorgaans in verschillende sectoren erg verschillende jobs hebt uitgevoerd.
3. Een foto
Behalve wanneer je model, actrice of miss België wil worden, zijn foto’s eigenlijk overbodig. Veel recruiters appreciëren het ook niet: ze bieden weinig toegevoegde waarde. Voeg alleen een foto toe als daar uitdrukkelijk om gevraagd wordt.
4. Je salarisverwachtingen
Salaris is een delicaat onderwerp voor kandidaten én werkgevers. Daarom is het beter om het onderwerp te vermijden tot de recruiter er zelf over begint. De kunst is dan om niet te hoog of niet te laag te mikken met je voorstel. Baseer je op ons salariskompas om een goede orde van grootte te bepalen. In ieder geval hoort deze informatie niet thuis op je cv.
5. Leugens
De grens tussen ‘verhullen’ en ‘liegen’ is vaak nogal vaag. Een recruiter die een leugen op je cv ontdekt zal jou niet langer in aanmerking nemen voor die droomjob! De meest voorkomende leugen is het overdrijven van de periode van tewerkstelling om periodes van werkloosheid te verdoezelen. Er zijn betere methodes om een gat in je cv te verklaren …
6. Vertrouwelijke informatie
Als je in vorige posities omging met vertrouwelijke informatie is dat zeker een teken van verantwoordelijkheid. Geef nooit de effectieve delicate info mee op je cv! Het wekt de indruk dat je niet loyaal bent.
7. Je (reden van) ontslag
Wees altijd eerlijk. Ondanks alles moet je cv je wel in een goed daglicht stellen! Toegeven dat je ontslagen werd is net dat tikje te veel eerlijkheid. Als de recruiter je, verder in hetselectieproces, vraagt naar de reden waarom je bij een bepaalde werkgever vertrokken bent, moet je natuurlijk wel eerlijk antwoorden. Wees voorbereid op die vraag.
Volg ons