Anoniem solliciteren
De gemeente Den Haag gaat mogelijk de proef verlengen waarmee allochtonen anoniem kunnen solliciteren naar een baan. Dat heeft wethouder Rabin Baldewsingh in een uitzending van het televisieprogramma Nieuwsuur recent gezegd.
Volgens Baldewsingh is er in de eerste weken van het experiment sprake van een toename van 20 procent van het aantal sollicitanten met een multiculturele achtergrond. ,,Ze voelen zich veilig en ze voelen zich uitgedaagd,” aldus Baldewsingh. ,,Met deze eerste resultaten hoop ik dat we ermee door kunnen gaan.”
Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) is gebleken dat sollicitanten met een niet-westerse achternaam aanmerkelijk minder vaak voor een gesprek worden uitgenodigd dan gelijk gekwalificeerde kandidaten die bijvoorbeeld Mark of Marijke heten. Om dat te doorbreken is de gemeente Den Haag op 1 januari met een proef begonnen waarbij op vacatures kan worden gereageerd zonder de naam te vermelden. Tot eind juni moeten via deze manier 60 arbeidsplaatsen bij de gemeente worden ingevuld.
In de uitzending van Nieuwsuur riep Baldewsingh de rijksoverheid op het voorbeeld in Den Haag te volgen. Hij verwees naar de Britse premier Cameron die in eigen land iets soortgelijks heeft gedaan. Daar zouden de BBC, de National Health Service, maar ook de bank Lloyds het voorbeeld inmiddels al hebben gevolgd.
Afspiegeling
De werkvloer bij bedrijven en overheidsinstellingen moet volgens Baldewsingh veel meer een afspiegeling zijn van de maatschappij. Hij wijst erop dat ruim de helft van de Haagse bevolking een bi- of multiculturele achtergrond heeft.
Volgens het SCP-onderzoek laten werkgevers zich niet zozeer door bewuste, maar door statistische vooroordelen leiden. ,,Bepaalde bevolkingsgroepen komen in negatieve lijstjes voor, maar het is schandalig om je als werkgever door dit soort beelden te laten leiden,” aldus Baldewsingh.
Volg ons