Hoe vertel je je manager dat je ontslag neemt?
Heb je een nieuwe baan gevonden? Alvast van harte gefeliciteerd! Nu nog ontslag nemen… Hoe vertel je het aan je manager? In dit artikel hebben we een aantal tips voor je verzameld.
#1 Plan een persoonlijk gesprek
Als je van baan verandert, dan heb je daar zo je redenen voor. Te weinig salaris? Of slecht management? Wat de reden ook is blijf altijd rustig en netjes en vertel het je manager in een persoonlijk gesprek. In dit gesprek bedank je je manager ook meteen voor alle begeleiding en kansen die je hebt gehad.
Tip: Hoe blij je ook bent met je nieuwe baan en hoe goed de voorwaarden ook zijn die je daar krijgt, je kan het niet maken om dat er nog even bij je manager en/of je collega’s in te wrijven… Vragen ze je toch waarom je weggaat? Zeg dan dat je deze mooie kans niet voorbij kon laten gaan.
#2 Blijf positief
Veel organisaties voeren formele antecedentenonderzoeken uit die verder gaan dan je huidige of laatste baan, dus wat je zegt als je weggaat, kan aan potentiële werkgevers worden genoemd, en negativiteit zal je geen positieve aanbeveling opleveren.
#3 Zorg dat je een ontslagbrief klaar hebt
Dien na het gesprek een beknopte brief in waarin je je beslissing om op te stappen nog even bevestigt. Noem de datum en tijd van het gesprek met je manager, de functie die je verlaat en de datum van je laatste werkdag. Sluit de brief positief af: bijvoorbeeld met een bedankje voor de kansen die je hebt gekregen.
Tip: Stel, je huidige werkgever doet je een tegenvoorstel. Hij is bereid om je een hoger salaris of een promotie aan te bieden. Ga je hier dan op in? In de eerste instantie voelt dit misschien als een hele eer, ze willen je behouden. Maar het is misschien niet de juiste oplossing, want wat was je reden ook alweer dat je verder bent gaan solliciteren? Uit diverse onderzoeken blijkt overigens ook dat de meeste mensen die het tegenbod accepteren na een paar maanden alsnog vertrekken.
Tip: Heb je een concurrentiebeding of relatiebeding? Dan mag je na ontslag meestal niet voor een concurrent of relatie van je werkgever werken. Als je dit wel doet, dan kan het zijn dat je een boete moet betalen. Een concurrentiebeding kan soms te streng zijn. Zorg dus dat je altijd met je huidige werkgever in gesprek blijft. Misschien zijn ze toch bereid om je te laten gaan met een op maat gemaakte afspraak?
#4 Bied je hulp aan bij het zoeken naar een vervanger
Geef aan dat je gedurende een bepaalde periode beschikbaar bent om je opvolger in te werken en dat je werkbeschrijvingen gaat achterlaten. Zorg er ook voor dat de hoeveelheid werk die je verzet en de kwaliteit van je werk niet afzwakt. Met een goede overdracht laat je zien dat je professioneel bent en blijft.
Tip: Ben je op zoek naar een opvolger, een (collega) secretaresse of managementondersteuner? Plaats je vacature dan op SecretaresseNet.
Volg ons