Reorganisaties
Onder reorganisatie wordt verstaan het proces van wijzigingen in de organisatie die consequenties hebben voor de taken, het functioneren, de positie of het carrière perspectief van medewerkers. Als er een reorganisatie wordt aangekondigd, dan heeft dit vaak gevolgen voor alle werknemers, zoals:
- Een andere functie
- Een overplaatsing
- Er volgt een outplacement – dit is begeleiding bij het vinden van nieuw werk
- De secundaire arbeidsvoorwaarden veranderen
- Je wordt ontslagen
Het doel van een reorganisatie is voor bijna altijd het maken van winst. Het is verplicht voor de werkgever om de noodzaak van een reorganisatie aan te tonen en om advies in te winnen bij de ondernemingsraad (alleen als een bedrijf meer dan 50 medewerkers in dienst heeft). Een stap in het reorganisatieproces is het opstellen van een sociaal plan. In een sociaal plan spreekt de werkgever met de vakorganisaties af wat de gevolgen zijn van de reorganisatie voor de werknemers. Het opstellen van een sociaal plan bij een reorganisatie is niet wettelijk verplicht. Het kan ook zijn dat er in de CAO al afspraken hierover zijn gemaakt.
Wat staat er in een sociaal plan?
- Wat de gevolgen zijn voor de medewerkers
- Of er nog arbeidsvoorwaardelijke gevolgen zijn (zoals bijvoorbeeld een ontslaguitkering, of evt. gevolgen voor het salaris als een medewerker op een andere functie geplaatst wordt).
- Eventuele afspraken over scholing en een evt. begeleiding naar ander werk. Hierin staat ook of en hoe een medewerker bezwaar kan maken tegen de plaatsing op een andere functie.
De OR
Op grond van de WOR (Wet op de Ondernemingsraden) moet de werkgever wel aan de ondernemingsraad inzichtelijk maken hoe omgegaan wordt met de personele gevolgen bij een reorganisatie. Ook heeft de ondernemingsraad bij een reorganisatie in het algemeen adviesrecht. Als je meer wilt weten over de ondernemersraad dan vind je dat via deze link.
Wet Melding collectief ontslag
In de Nederlandse Wet “melding collectief ontslag” zijn de wettelijke regels waar een collectief ontslag aan moet voldoen vastgelegd.
De vakbonden
De vakbonden onderhandelen met de werkgever om de belangen van de leden te behartigen, zo ook bij een reorganisatie. Voor een volledig overzicht van vakbonden klik je hier
Het afspiegelbeginsel
Wanneer de werkgever heeft aangetoond dat het vanwege bedrijfseconomische redenen noodzakelijk is om werknemers te ontslaan, wordt via het afspiegelingsbeginselbepaald welke werknemers voor ontslag in aanmerking komen. Het afspiegelbeginsel is een methode om de ontslagvolgorde te bepalen. Hier vind je er meer informatie over.
Volg ons