Sollicitatietips voor 50 plussers
Volgens uitkeringsorganisatie UWV heeft 53 procent van de mensen tussen de 55 en 65 jaar een baan. Dat zijn ruim 1 miljoen mensen. In de leeftijdsgroep van 60 tot 65 jaar werkt 38%. Dat percentage stijgt snel. Dat zoveel meer ouderen werken dan 20 jaar geleden, komt door het afschaffen van de VUT- en prepensioenregelingen. Mensen moeten wel doorwerken, omdat ze anders geen inkomen hebben.
In dit artikel: 5 Sollicitatietips, speciaal voor ouderen:
- Schrijf een brief met een houding van: ik heb u wat te bieden. Schrijf de brief niet met een houding van: alsjeblieft, neem me, ik heb een baan nodig. Op zielige mensen zit niemand te wachten.
- Probeer bij je sollicitatiemail dicht bij je zelf te blijven. Als je van nature niet zo’n koploper bent, probeer dat dan ook niet in je mail te zijn. Bedrijven en instellingen zoeken heus niet alleen maar brandend ambitieuze mensen, die al na een half jaar hogerop willen. Het doorsnee werk moet ook gedaan worden. Wees wel duidelijk over je zelf, zodat de personeelsfunctionaris een goed beeld van je kunt vormen.
- Schaam je niet voor een afwijzing. Ga er maar vanuit dat je zeker tien keer moet solliciteren, voor je op gesprek mag komen. Plaats je niet in het vakje van doorgewinterde sollicitanten die trots vertellen dat ze al 400 keer gesolliciteerd hebben en nooit een reactie krijgen. Dat zijn dan gewoon slechte brieven geweest.
- Laat je niet al te zeer imponeren door de tekst van een advertentie, waarin ze meestal een duizendpoot vragen, die toch maar 1850 euro mag verdienen. Twee benen, stevig op de grond, is meestal wel voldoende.
- Begin op een sollicitatiegesprek niet over leeftijd, verzand nooit in een debat over de voor- en nadelen van jong en oud. Voor je het weet zet je je af tegen de jongere generatie, waarmee je als je aangenomen zou worden, toch moet samenwerken!
Volg ons