Solliciteren voor introverten
Eline Sluys is docent op Hogeschool Windesheim en heeft een coachings- en trainingspraktijk voor introverte mensen. Want die hebben, in tegenstelling tot extraverte mensen, een duwtje in de rug nodig. Dat weet ik uit eigen ervaring. Mijn eerste sollicitatie was een ramp. Ik heb solliciteren echt moeten leren.” Sluys deelt die kennis in workshops, en nu dus in haar boek.
Eline Sluys heeft een coachings- en trainingspraktijk voor introverte mensen. Ze schreef een boek en stappenplan dat introverte mensen helpt bij het solliciteren.
De moeite die introverten hebben met solliciteren, komt voort uit hun natuurlijke aanleg. “Die brengt met zich mee dat hun bewustzijn en energie naar binnen zijn gericht. Dat betekent dat het veel tijd kost om alles dat van buiten naar binnen komt te verwerken, daarover na te denken en om dat een plaats te geven. Introverten kunnen daardoor veel minder makkelijk en snel reageren. En dat moet juist wel in sollicitatiegesprek.” Daar komt bij dat introverten niet goed zijn in het verkopen van zichzelf, tenminste, dat denken ze. “In onze cultuur wordt van je verwacht dat je meteen een mening klaar hebt. Bij introverten is die mening vaak helemaal niet zo helder, omdat ze de neiging hebben om de dingen van alle kanten te bekijken. Vaak houden ze er ook niet van om te praten over waar ze goed zijn. Diep in hun hart vinden ze dat niet zo nodig. Ze willen gewoon hun werk doen.”
In haar boek geeft Sluys tips hoe introverten zich kunnen profileren en hun zichtbaarheid kunnen vergroten zonder geweld te doen aan hun aanleg. Neem het verkopen van jezelf tijdens een sollicitatiegesprek. “Zie dat niet als verkopen, maar als uitwisselen. Je gaat vertellen wat je drijft in je werk en wat je te bieden hebt aan talenten. Door andere woorden aan begrippen te verbinden, voelt het anders.”
Hun natuurlijke neiging om zich stevig voor te bereiden, kunnen introverten in hun voordeel laten werken. Sluys raadt aan om procesdoelen te stellen. “Bijvoorbeeld door je lichaamstaal onder de loep te nemen en effectief in te zetten. Je kunt je voornemen om bij binnenkomst de ander echt goed aan te kijken. Dat weet iedereen, maar je kunt het vergeten als je zenuwachtig bent. Als je je daarvan bewust bent en je doet het wel, geeft dat ook een goed gevoel. Je kunt zo zelf de druk verlagen.”
Zo loodst Sluys de lezer middels een stappenplan door het sollicitatiegesprek. Ze geeft tips, onderbouwd met achtergrondinformatie. En omdat introverten geneigd zijn veel te denken en vergeten te doen, staan er oefeningen in het boek. “Op een gegeven moment verandert het denken in piekeren. Dat is ook een valkuil. Dat introverten vooruit gaan denken, zien wat ze nog moeten doen. Daarom is het belangrijk dingen terug te brengen tot behapbare stappen.”
Meer info: www.elinesluyscoaching.nl
bron: www.weekkrant.nl
Volg ons