Tijd om ontslag te nemen of toch niet?
We hebben allemaal weleens onze twijfels, maar wanneer is het echt tijd om op te stappen?
Coach en schrijver Kristi Hedges weet vijf situaties te noemen waarin het goed is om zelf de knoop door te hakken en ontslag te nemen:
Je baan veroorzaakt gezondheidsproblemen of stress
Het is inmiddels overduidelijk dat stress ons lichaam en onze gezondheid veel kwaad kan doen. We weten allemaal wat stress is en hoe het voelt, maar als het ondraaglijk begint te worden, is het tijd om te vertrekken. Kijk eens naar deze lijst met stressgerelateerde symptomen. Als je baan de oorzaak is van meerdere van deze symptomen, dan is het tijd om ontslag te nemen.
Er is geen promotie meer te maken
Je verwacht van je carrière toch dat er een zeker ritme in zit, met de nodige vooruitgang. Je wilt graag meer verantwoordelijkheid, uitdagingen en natuurlijk de bijbehorende loonsverhoging. Deze stijgende lijn hoeft niet per se lineair te zijn, maar er moet toch zeker ruimte voor promotie zijn. Als jij bij jouw baan het plafond hebt bereikt, maar wel door wilt groeien, dan wordt het tijd om om je heen te kijken. Te lang blijven zitten in een baan zonder teken van vooruitgang, is op geen enkele manier goed voor je.
Je kunt je vaardigheden niet verder ontwikkelen
Als je zoals bij het vorige punt geen promotie meer kunt maken, kan het nog wel de moeite waard zijn om te blijven als je nog wel nieuwe dingen leert en hiermee je vaardigheden aanscherpt. Dit is vaak het geval bij kleine, ondernemende bedrijven waar de werknemers vaak taken toegewezen krijgen die normaal gesproken door de managementlaag worden opgepakt. Als je geen nieuwe kansen meer ziet om nieuwe rollen aan te nemen of uitdagingen aan te gaan, dan zit er weinig anders op dan de handdoek in de ring te gooien.
Er is extreem veel onzekerheid op werk
Het is crisis, dus momenteel hebben vrijwel alle bedrijven wel te maken met enige vorm van onzekerheid. Maar als het bij jou op de werkvloer zo aanwezig is dat het je oren uit komt, dan is het een ander verhaal. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die te koop staan, constant moeten reorganiseren of opereren in een krimpende markt. Natuurlijk is het nobel om zo lang mogelijk op dat zinkende schip te blijven, maar het is toch echt beter om jezelf te redden.
Je bent er mentaal niet meer bij
Of het nou vanwege bovenstaande redenen is, of gewoon uit verveling, het komt regelmatig voor dat we mentaal simpelweg afhaken. Gelukkig ben je zelf wel bewust van dit proces, dus als dit over jou gaat, voel je je op dit moment aangesproken. Het zit er zelfs dik in dat je collega’s en baas het ook door beginnen te hebben. Niemand is gebaat bij zo’n werknemer op de vloer. Laat je hoofd niet hangen, maar vind de energie om een nieuwe baan te vinden waar je weer enthousiast van wordt!
Volg ons