Staat ‘sparringpartner’ al op jouw cv?
Veel ondersteuners zijn steeds meer inhoudelijk of strategisch betrokken bij het management. Heel goed, want zo maken ze zichzelf nog waardevoller in de organisatie. Maar toch brengt deze nieuwe rol ook twijfel met zich mee: ‘Wat wordt er nu eigenlijk van mij verwacht?’. Het is best lastig om precies te weten waar je (wel of juist niet) over kunt sparren en wanneer jouw advies belangrijk is om te geven. Hoe komt dat nou?
Zorg voor groen licht
Het hangt af van de bedrijfscultuur en hoe je directeur en collega’s omgaan met managementondersteuners.
- In de ene organisatie telt de assistent volwaardig mee: zijn of haar signalen, meningen en ideeën zijn altijd welkom en de managers nemen die serieus mee in hun afwegingen.
- In de andere organisatie zijn managers helemaal niet gewend dat een assistent kritisch meedenkt.
In de tweede groep organisaties is het dus nog onduidelijk voor het management dat je als ondersteuner mede verantwoordelijk bent voor die inhoudelijke kwestie. Kennelijk is dit niet gecommuniceerd en dat schept intern meteen verwarring. Die verwarring kan vervelende situaties tot gevolg hebben, zoals afwijzende reacties of het terugzetten in je plek. En, uiteindelijk, het gevolg dat je voortaan wel uitkijkt met jouw mening of advies.
Positioneer jouw rol
Als je advies wilt geven, is het dus belangrijk om jezelf strategisch te positioneren. De mensen om je heen moeten begrijpen wat jouw rol in het geheel is en dus waar jouw advies vandaan komt. Nog fijner is het als jouw leidinggevende dat samen met jou communiceert aan de collega’s. En hier heb je dus zelf invloed op.
In deze tijd van werkdruk en organisatiehectiek, doe juist een stap naar voren en maak jouw positionering duidelijk. Neem je plaats in vanuit het strategisch perspectief van de assistent. Je bent sterk in het observeren, bent laagdrempelig voor veel collega’s en hoort dus veel, bent praktisch ingesteld en hebt snel door wat er werkt en wat niet. Dit zijn allemaal kwaliteiten waardoor er veel strategisch inzicht ontstaat op procesniveau. En dat is jouw toegevoegde waarde.
Je hoeft niet alles te weten
Pak een ‘afwijzing’ niet als een persoonlijke aanval op, maar zie het als een signaal dat je uitleg moet geven over het vertrekpunt van jouw advies. Je hoeft namelijk niet alles te snappen en te weten. Maak het je omgeving duidelijk waar je vanuit jouw rol wel en niet over kunt meedenken en adviseren. Wat kan er wel en waar ligt ook jouw grens?
Kortom, pak deze sparringpartner-kans
Je weet dat strategisch werken niet alleen is weggelegd voor het management. Maar heb jij deze kans al aangegrepen? Oefen eens door jezelf meer strategisch te positioneren. En heb het er eens over met je manager. Misschien kan je een soort pilot starten in een bepaald project. And see what happens!
Deze opleidingen zetten ‘sparringpartner’ op jouw cv
- Tijdens de opleiding Senior Assistant op strategisch niveau ontwikkel je jouw strategische vaardigheden: positionering, zelfsturing, daadkracht, procesondersteuning en communicatie.
- Tijdens de opleiding Executive Assistant/PA groei je tot strategisch sparringpartner en ga je aan de slag met zowel persoonlijk als organisatorisch leiderschap.
- Tijdens de opleiding Executive Assistant in an International Workplace verdiep je jouw sparringpartner vaardigheden en vul je dit aan met interculturele communicatie.
Volg ons