Vakantiedagen sparen
Bijna de helft van de Nederlanders (46 procent) neemt minder dagen op dan ze ontvangen. Bovendien sparen Nederlandse werknemers hun dagen vaker op. Van de gemiddeld 25 vakantiedagen die we jaarlijks ontvangen, blijven er ongeveer 3 ongebruikt. Bijna een kwart van de Nederlanders (23 procent) neemt zijn of haar vakantiedagen liever mee naar een volgend jaar om er dan voor langere tijd tussenuit te gaan.
Dit blijkt uit het jaarlijkse ‘Vacation Deprivation’-onderzoek onder werknemers uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Europa, Azië en Australië, uitgevoerd door Northstar in opdracht van Expedia, één van ’s werelds grootste full-service online reisbureaus. De studie werd uitgevoerd onder 9.273 volwassenen werknemers in 24 landen. Er deden 300 Nederlanders aan mee.
Naast het opsparen van vakantiedagen voor een langere reis gebruiken Nederlanders hun vakantiedagen ook graag voor meerdere korte vakanties of een lang weekend weg (51 procent). Hiermee scoren we gelijk aan het wereldwijde gemiddelde. Als we meer vakantiedagen tot onze beschikking zouden hebben, zou 56 procent van de Nederlanders vaker op vakantie gaan en niet per se langer (35 procent).
Ontevreden over aantal vakantiedagen
Uit het onderzoek van Expedia blijkt verder dat 45 procent van de Nederlandse werknemers zich tekort gedaan voelt als het gaat om het aantal vakantiedagen. Bijna twee derde van de Nederlanders geeft aan dat deze onvrede voortkomt uit een tekort aan vakantiedagen; 44 procent wil er graag 1 tot 10 vakantiedagen per jaar bij.
Vakantie maakt gelukkig
Bijna alle Nederlandse werknemers (91 procent) geven aan dat vakanties belangrijk zijn voor hun algehele welzijn. Ook wereldwijd wordt dit erkend (90 procent). Het verbeteren van de relatie en het onderhouden van de gezondheid zijn voor Nederlanders de hoofdredenen om regelmatig op vakantie te gaan. Over het algemeen voelen we ons gelukkiger na een vakantie (81 procent), we zijn meer uitgerust (82 procent) en minder gestrest (83 procent). Een kleine domper: bijna de helft van de ondervraagden verliest dit positieve effect echter al na 24 uur.
Volg ons