Pak de regie over je energie of ploeter lekker door
Als secretaresse draai je vaak op volle toeren. Je dagen zitten vol met projecten, deadlines en het balanceren tussen werk en privé. Maar wat als je jouw energie slimmer kunt managen, zodat je meer gedaan krijgt én je vitaler voelt?
Tijdens mijn werk als fysiotherapeut kwam ik jarenlang in contact met mensen met uiteenlopende fysieke en mentale klachten. Wat me opviel, was dat ze daarnaast ook worstelden met hun hoeveelheid energie. Ondanks het regelmatig sporten, gezond eten en het opvolgen van adviezen voelden ze zich vaak nog steeds moe.
Klachten gingen altijd hand in hand met een energiegebrek. Of was het juist een tekort aan energie dat deze ongemakken veroorzaakte? Ik ontdekte dat energie niet alleen draait om wat je praktisch doet, maar vooral om hoe je jouw energie zelf aanstuurt via je twee energiesystemen. Deze inzichten veranderden mijn kijk op gezondheid en presteren volledig.
Ik verdiepte me in de biochemie en de neuropsychologie en leerde hoe deze twee energiesystemen functioneren. Deze wetenschappelijke kennis, vertaald naar een eenvoudige en praktische aanpak, bleek precies wat mensen nodig hebben om optimaal te presteren. Uiteindelijk besloot ik mijn vak achter me te laten om me volledig te richten op het trainen van professionals in hun persoonlijk energiemanagement.
Al meer dan 16 jaar is het mijn missie om professionals grip te geven op hun energie. Energie gaat niet alleen over je fit voelen, maar over vitaal en veerkrachtig in het leven staan, zodat je optimaal kunt leven en werken. Energie is de brandstof van je bestaan, net als benzine voor een auto. Hoe je deze energiesystemen zelf aanstuurt, leer je met persoonlijk energiemanagement.
Om mijn missie kracht bij te zetten heb ik mijn kennis gebundeld in mijn boek ‘Pak de regie over je energie of ploeter lekker door’. Hierin leg ik de TopState methodiek uit aan de hand van de 50 meest gestelde vragen uit mijn trainingen. Graag deel ik hier een aantal vragen met jullie zodat ook jullie de eerste stappen in persoonlijk energiemanagement kunnen zetten.
Hoe weet je hoe vol je batterij zit?
Energie komt vrij in je lichaam door een stressprikkel en een biochemische reactie. Hoewel we stress vaak als negatief bekijken, is het belangrijk om te realiseren dat zonder deze prikkel niets gebeurt, zelfs leven is dan niet mogelijk. Sterker nog, stress kan ons veerkrachtig en vitaal maken. We noemen het meestal pas stress wanneer het te veel wordt en langdurig aanhoudt. Op dat moment werkt het in je nadeel: je ervaart ongemakken en je batterij loopt sneller leeg.
De kunst is om de hoeveelheid stress zelf in de hand te houden en daar regie over te nemen. Dit begint met het waarnemen van je energieverbruik. Een hogere spierspanning, hartslag, ademhaling of bloeddruk zijn duidelijke signalen dat je energieverbruik hoog is. Heb je zo’n drukke dag dat je geen honger ervaart? Ook dat wijst op een verhoogd energieverbruik. Ben je constant brandjes aan het blussen zonder goede focus? Dan verbruik je waarschijnlijk te veel energie.
Let ook eens op je fysieke signalen in alledaagse situaties. Zit je bijvoorbeeld in de auto op weg naar huis met opgetrokken schouders of je tong tegen je gehemelte gedrukt? Dan verbruik je meer energie dan nodig. Door deze kenmerken te herkennen en te volgen, kun je inzicht krijgen in hoeveel energie je uitgeeft.
Naast het observeren van deze signalen kun je je energie ook meten. Dit kan met een vragenlijst of een biofeedbackmeting. Wil je snel inzicht? Scan de QR-code hieronder en ontdek in minder dan vijf minuten met een online vragenlijst hoe het met jouw batterij gesteld is en of je de afgelopen tijd te veel energie hebt verbruikt.
Is het verstandig om te sporten als je moe bent?
Veel professionals die na een werkdag vermoeid thuiskomen, kiezen ervoor om te gaan sporten om weer energie te krijgen. Ze denken dat het werkt, omdat ze zich na het sporten vaak energiek voelen. Toch is dit niet zo eenvoudig, en ik zal uitleggen waarom.
De energie die wordt vrijgemaakt tijdens het sporten en die je voelt stromen, komt namelijk niet uit je energievoorraad voor die dag, die was immers al op. In plaats daarvan wordt de energie “geleend” van de dag erna. Dit betekent dat je jezelf wel even energiek kunt voelen, maar dat je deze geleende energie met rente moet terugbetalen. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je jezelf uitput en in een vicieuze cirkel belandt. Het lijkt alsof je energieker wordt, maar uiteindelijk raak je batterij steeds verder leeg als dit een dagelijkse gewoonte wordt.
Onthoud deze simpele regel: als je vermoeid thuiskomt en twijfelt of je moet gaan sporten, neem eerst een uur de tijd om rustiger aan te doen. Lummel wat, doe kleine klusjes of rust echt even uit op de bank. Is je vermoeidheid na dat uur verdwenen? Dan kun je gerust gaan sporten. Zo niet, sla het sporten over, maak een ontspannen wandeling en ga op tijd naar bed. Met deze aanpak zorg je beter voor je energievoorraad en pas je persoonlijk energiemanagement toe om duurzaam energiek te blijven.
Waarom loop je jezelf zo snel voorbij, ook al wil je dat niet?
We hebben enthousiaste breinen die niets willen missen. Altijd van de partij, nooit nee zeggen en vaak voor iedereen klaarstaan. Ons brein bepaalt hoeveel energie hiervoor wordt vrijgemaakt. Hoe enthousiaster je brein, hoe meer energie er nodig is. Dit kan betekenen dat bevlogenheid ook een energielek kan veroorzaken.
Elke keer dat je een bepaald breinprogramma gebruikt, versterkt het zich en stijgt je energieverbruik langzaam maar zeker. Dit zie je bijvoorbeeld bij perfectionisme of een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je brein kan ongemerkt een loopje met je nemen door steeds meer energie vrij te maken voor deze gedragingen, zonder dat je dit direct doorhebt. Het proces gaat geleidelijk, en de adrenaline die vrijkomt maskeert je vermoeidheid en ongemakken, totdat de signalen zo sterk worden dat je er niet meer omheen kunt.
Daarom is goed slapen, gezond eten en voldoende bewegen vaak niet genoeg om je energieniveau te herstellen. Je brein kan ook te veel energie inzetten en ook dit zul je moeten aanpakken. Door deze breinprogramma’s gericht te neutraliseren, wordt je brein een stuk “goedkoper” en ga jij weer bruisen van de energie.
Moeilijk? Helemaal niet! In slechts drie seconden kun je een nieuwe breinverbinding maken. In mijn boek leg ik je met behulp van een audio-opname uit hoe je dat doet.
Hoe tank ik overdag energie bij?
De plasticiteit, oftewel de maakbaarheid, van onze twee energiesystemen is groot. De uitspraak “zo ben ik nu eenmaal” gaat, wat mij betreft, dan ook niet op. Veel mensen steken bij een energielek hun kop in het zand en gaan gewoon door, of zoeken de oplossing buiten zichzelf. Dit maakt dat ze de regie steeds verder verliezen.
Met de juiste kennis over je energiesystemen en het leren aansturen daarvan, ontdek je dat jij aan het stuur zit. Het start bij het in de gaten houden van je energieverbruik, zodat je weet wanneer je moet ingrijpen. Zorg daarnaast voor een agenda waarin je energieverbruik continu wisselt tussen hoog en laag, gas geven en daarna weer terugschakelen. Zie het als het trainen van een spier; aanspannen en weer loslaten. Zo werkt het niet alleen voor je spieren, maar ook voor je energiesystemen.
Door steeds bewust even op de rem te trappen, geef je je brein ook de kans om de “spons” gevuld met informatie spreekwoordelijk even leeg te knijpen. Dit helpt je om je werktempo vast te houden, goed gefocust te blijven en geen energie te verliezen.
Plan daarnaast je meest intensieve taken tussen tien en drie uur, dat is het moment om écht even te knallen. Vermijd dit in de vroege ochtend of avond. Zorg overdag voor luchtbellen in je agenda, met ieder half uur een micropauzes om even op te laden, zo geef je jezelf ‘s nachts de kans om een diepe slaap te bereiken en daarmee je batterij volledig op te laden. Ons enthousiaste brein heeft hier soms moeite mee en verzint allerlei smoezen om rustmomenten over te slaan en maar bezig te blijven. Dat is precies het moment om je breinprogramma’s te neutraliseren en deze stemmetjes in je brein te doven. Zo kun je je energiesystemen effectief aansturen, maximaal presteren en écht de regie over je energie pakken!
Over de auteur:
Chantalle Weemaes, eigenaar van TopState Trainingen, is een veelgevraagd spreker, trainer en auteur van het boek ‘Pak de regie over je energie of ploeter lekker door’. Ze traint al vele jaren organisaties en teams die continu op hoog niveau moeten presteren. Het is haar missie om zoveel mogelijk professionals in hun “TopState” te brengen. Chantalle is een expert op het gebied van de achterliggende systemen in je lichaam die verantwoordelijk zijn voor jouw succes. Ze weet als geen ander hoe je op een doelgerichte manier je brein en biochemie kunt beïnvloeden, waardoor je kunt excelleren.
Wil jij de regie over je energie?
Bestel dan het boek ‘Pak de regie over je energie of ploeter lekker door’.
Volg ons