Wordt een ochtendmens met deze tips – baan of geen baan!
Als je een baan hebt dan móét je wel op tijd je bed uit, maar als je geen werk hebt dan is het vaak een stuk lastiger om iedere ochtend vroeg op te blijven staan. Met deze tips kan iedereen een ochtendmens worden, baan of geen baan.
Goed slapen…
Een goede nachtrust is essentieel om uitgerust wakker te worden. Óók voor mensen met een baan. Zo zorg je ervoor dat je goed slaapt:
– Verban je telefoon, laptop en televisie uit je slaapkamer, zodat je als je gaat slapen niet wordt afgeleid. Nog even op je telefoon je mail, social media of het nieuws checken of toch nog even dat programma af kijken en je bent zo een half uur verder en klaar wakker. Niet doen dus!
– Lees in plaats daarvan een boek, je merkt het vanzelf wanneer je te moe wordt om te lezen. Leg het boek weg en doe het licht uit, je zult zien dat je binnen een paar minuten slaapt.
– Let ook op wat je voor het slapen gaan eet, vermijd in ieder geval caffeïne (dat zit onder andere in koffie, cola en chocolade). En probeer voor het slapen gaan niet te veel meer te drinken, want nachtelijke toiletbezoekjes verstoren je nachtrust.
– Neem een warme douche voordat je gaat slapen. Dit werkt niet alleen erg ontspannend, je wordt ook vanzelf slaperig als je daarna een koude slaapkamer binnenstapt.
– Laat het raam een stukje open staan voor frisse lucht gedurende de nacht.
… en op tijd uit bed!
Elke dag rond hetzelfde uur wakker worden, dat is het geheim van mensen die ’s ochtends zonder problemen uit bed springen. Het lichaam past zich namelijk aan je ritme aan, waardoor je iedere ochtend rond hetzelfde uur wakker wordt en ’s avonds rond hetzelfde uur slaperig wordt.
– Kies een tijdstip waarop je elke dag wakker wil/moet worden. Blijf je de laatste tijd rustig nog een uur langer liggen nadat de wekker is gegaan? Dan moet je dit rustig gaan afbouwen: ga uit van de tijd waarop je echt uit bed gaat en zet de wekker elke week een kwartier vroeger, totdat je wekker op het goede tijdstip gaat.
– Ga als de wekker gaat meteen uit bed en ga niet snoozen. Van snoozen wordt je rusteloos, want je valt niet meer echt in slaap en hop daar gaat de wekker alweer.. Het resultaat? Je voelt je vermoeider dan toen de wekker de eerste keer ging. Het is duidelijk: ‘When you snooze, you lose’.
– Sta je een beetje duf naast je bed te kijken en nog niet echt vooruit te branden? Bedenk dan een paar oefeningen die je voortaan iedere ochtend gaat doen. Hier wordt je lekker wakker van, want je lichaam en geest moeten aan de slag.
– Ritme is belangrijk. Na de oefeningen neem je een verfrissende douche, een goed ontbijt en voilà, je bent de dag al goed begonnen.
Belangrijk is om ook in het weekend op dezelfde tijd op te staan (bedenk eens wat je allemaal met deze extra tijd kan doen!), zodat je in het weekend niet je ritme voor de komende week verprutst.
Volg ons