Zo haal je het beste uit je salarisonderhandeling
De salarisonderhandeling. Het is vaak de moeilijkste fase tijdens een sollicitatieprocedure. Is het bij jou binnenkort zover? Met deze tips gaat het je hopelijk lukken.
Hap niet meteen toe
Geef tijdens het gesprek aan dat je tijd nodig hebt om over het aanbod na te denken. Stel voor dat je er met een dag of twee op terugkomt. En in die twee dagen kun jij bepalen of je het een eerlijk en goed aanbod vindt.
Heb je een beslissing genomen? Benader dan je (potentiële) werkgever en geef een tegenbod. Zorg er wel voor dat je met goede argumenten komt waarom je dit tegenbod doet (en hoe het is opgebouwd).
Laat de werkgever het eerste bedrag noemen
De kunst van het onderhandelen over een salaris is om te wachten tot de werkgever het initiatief neemt en een aanbod doet, tenzij de werkgever vraagt wat je verwachtingen zijn omtrent je salaris. Noem geen bedrag voordat deze vraag is gesteld. Laat de werkgever het salaris benoemen dat volgens hem passend is voor de functie, jouw ervaring en vaardigheden.
Blijf positief
Salarisonderhandelingen kunnen frustrerend zijn… Ongeacht hoe het salarisonderhandelingsproces verloopt, bewaak je je positieve houding en blijf je professioneel.
Kijk ook verder dan alleen naar het salaris
Wat veel werkzoekenden tijdens het onderhandelingsproces vergeten, zijn de extra arbeidsvoorwaarden, die onderdeel zijn van de functie. Focus je niet alleen op het salaris, maar let ook op andere voordelen zoals bijvoorbeeld je reistijd, bonus, pensioenopbouw, betaalde vakantietijd/vakantiegeld en de mogelijkheid om eventueel vanuit huis te werken. Het is overigens ook zeer waarschijnlijk dat een werkgever openstaat om extra arbeidsvoorwaarden te bieden als een hoger salaris niet haalbaar is.
Bron: Glassdoor
Volg ons