Een antwoord geven op bijzonder moeilijke vragen?! 3 tips
Je bent net klaar met je verhaal in de vergadering en dan is er toch nog iemand die je een moeilijke vraag stelt. Stop met stressen ajb! Hierbij een paar tips die je helpen om toch een antwoord te geven op die moeilijke vraag.
Geef jezelf tijd
Vaak hebben we de neiging om direct te antwoorden (impulsief), maar dat is vaak niet het juiste antwoord. Las dus eerst een kleine pauze voor jezelf in. Zou krijgt je brein een paar seconden de tijd om de informatie te verwerken en te zoeken naar de juiste woorden. De stilte die dan valt wordt meestal geïnterpreteerd als een bedachtzaam moment. Wil je liever geen stilte laten vallen? Herhaal dan de vraag nog een keer. Zo geef je jezelf nog wat meer bedenktijd.
Beantwoord een deel van de vraag
Kan je niet de hele vraag beantwoorden, maar wel een deel ervan? Geef dan op dat deel van de vraag een antwoord. Een kort antwoord kan al genoeg zijn om de vraagsteller te geven wat hij of zij zoekt. Je zou ook een deel van de vraag als het ware kunnen ‘negeren’. Ben je bang dat de ander dan verder door gaat vragen? Zeg dan dat je het antwoord niet helemaal kan geven. Je bent dan in ieder geval eerlijk geweest.
Leestip: Zo houd je een telefoongesprek kort & bondig.
Stel een vraag
Vragen stellen is goed. Zeker als je twijfelt aan het nut of het doel van de vraag. Vraag bijvoorbeeld “waarom vraag je dat?”. Misschien opent het antwoord van de vragensteller wel nieuwe perspectieven. En bovendien draagt het ook bij om extra informatie uit te wisselen waardoor je het antwoord (voor een deel) toch kan geven.
Leestip: Binnenkort onderhandelen over je salaris? Lees dan deze verrassende feiten.
Bron: teamlewis
Volg ons