Hersenen wapenen zich met natuurlijke pijnstiller tegen sociale afwijzing
Wanneer het individu een sociale afwijzing ervaart, begint het brein de productie van een natuurlijke pijnstiller die de impact van de negatieve reacties moet helpen verzachten. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan de University of Michigan. De resultaten tonen volgens de onderzoekers aan dat het menselijk brein niet alleen pijnstillers produceert in een reactie op fysieke verwondingen, maar ook op een sociale afwijzing. Er wordt aan toegevoegd dat mensen met een groot mentaal verwerkingsvermogen ook de grootste productie van natuurlijke pijnstillers laten optekenen. Mogelijk kunnen deze natuurlijke pijnstillers volgens de onderzoekers verklaren waarom sommige mensen gevoeliger zijn voor afwijzingen.
“Het brein heeft een specifieke strategie ontwikkeld om de impact van een sociale afwijzing te verzachten,” merkt onderzoeksleider David Hsu, professor neurowetenschappen aan de University of Michigan, op. “Eerdere research heeft al aangetoond dat lichamelijke pijn de hersenen aanzet om een aantal chemische stoffen te produceren die de pijnsignalen moeten afzwakken. Datzelfde mechanisme blijkt echter ook geactiveerd te worden wanneer het individu met een sociale afwijzing wordt geconfronteerd.” Er werd volgens professor Hsu eerder al aangetoond dat sociale verstoring en isolatie bij dieren de aanmaak van pijnverzachtende stoffen stimuleren, maar werd eenzelfde band bij mensen nog niet vastgesteld.
De onderzoeker merkt op dat de productie van de pijnverzachtende stoffen wel blijkt beïnvloed te worden door de persoonlijkheid van het individu. “Mensen die over een flexibele persoonlijkheid beschikken en door sociale afwijzing het minst uit hun evenwicht worden gebracht, blijken ook de grootste productie aan pijnverzachtende stoffen te vertonen,” zegt David Hsu. De onderzoeker zegt echter ook vastgesteld te hebben dat bij sociale aanvaarding dezelfde chemische stoffen worden geproduceerd. Het systeem wordt volgens professor Hsu dan ook zowel gebruikt voor het verzachten van sociale pijn als voor het stimuleren van aangename gevoelens.
De wetenschappers benadrukken verder te willen onderzoeken of het fenomeen ook een impact heeft op depressies. “Het is immers mogelijk dat personen met een depressie of sociale angsten minder pijnverzachtende stoffen kunnen produceren wanneer ze met sociale problemen worden geconfronteerd,” stippen de onderzoekers aan. “Daarom zouden deze individuen minder gemakkelijk van een negatieve sociale ervaring kunnen herstellen. Bovendien is het mogelijk dat dezelfde personen ook niet in staat zijn om deze stoffen te produceren tijdens positieve sociale interacties, zodat ze onvoldoende voordeel zouden kunnen halen uit sociale ondersteuning.
Volg ons