Belangrijkste voornemens in 2013: bijhouden financiële administratie
Afvallen is ook dit jaar weer hét goede voornemen van Nederlanders voor 2013. Circa acht op de tien Nederlanders maken dit jaar weer goede voornemens. Meer Nederlanders (47%) maken dit jaar voornemens op het gebied van het bijhouden van de financiële administratie. Mannen (52%) meer dan vrouwen (42%). Er worden ongeveer evenveel ‘duurzame’ of ‘groene’ goede voornemens gemaakt als vorig jaar (31%), maar 60 plussers (39%) maken deze meer dan jong volwassenen tot 30 jaar (25%). Voor meer dan de helft van de Nederlanders heeft het goede voornemen invloed op de portemonnee, en voor circa driekwart hiervan is de invloed positief. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van de ING naar de goede voornemens van Nederlanders. De belangrijkste conclusies op een rij.
Meer voornemens voor meer inzicht en overzicht op de financiën
In vergelijking met vorig jaar (39%) hebben dit jaar meer Nederlanders (47%) goede voornemens op het gebied van het bijhouden van de financiële administratie. Mogelijk is men op zoek naar zekerheid over de effecten van verschillende maatregelen in 2013 op de eigen portemonnee en neemt de Nederlander zich daarom voor om in 2013 meer inzicht en overzicht op de financiën te krijgen. Meer mannen (52%) dan vrouwen (42%) hebben de intentie om zich met de financiële administratie bezig te gaan houden.
Inzicht en overzicht in de algemene inkomsten en uitgaven –‘ het huishoudboekje’- is veruit het meest genoemde goede voornemen. Maar met 68% wordt het –als het gaat om voornemens op het gebied van de financiële administratie- iets minder vaak genoemd dan vorig jaar (73%).
Aandacht voor het huishoudboekje is voor bijna acht op de tien vrouwen het belangrijkst in deze categorie, tegen zes op de tien mannen.
Komend jaar nemen meer mensen (10%) zich voor specifieker te gaan kijken naar de eigen woonlasten of hypotheeksituatie. Vooral mannen geven dit aan: 15% ten opzichte van 5% van de vrouwen. Als het gaat over de financiële administratie en pensioensituatie hebben jongeren (2%) nog steeds aanzienlijk minder goede voornemens dan 50-plussers (10%).
Bron: ing.nl
Volg ons