Een chique (zakelijk) diner organiseren?
Organiseer jij binnenkort een chique (zakelijk) diner? Dan is het goed om het een en ander te weten over de tafelschikking en -manieren.
De tafelschikking
Bij een zakelijk diner is het belangrijk om over de tafel en de tafelschikking na te denken. Een ronde tafel is goed voor een gesprek met zijn zessen en als er geen sprake is of mag zijn van een wij-zijverhouding. Een langwerpige tafel nodigt meer uit tot tweegesprekken en is zeer geschikt als mensen elkaar nog moeten leren kennen of onderwerpen voorgekookt moeten worden. Plaats je gasten niet aan de ene zijde van de tafel en je eigen gezelschap aan de andere, maar bewust door elkaar heen. Dames en heren kun je het beste om en om laten zitten.
Het bestek
Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. Het kleine bestek dat boven je bord ligt is voor het dessert. Buig ook niet over je bord, maar gebruik het bestek om het voedsel naar je mond te krijgen.
Als je even pauzeert tijdens het diner leg je het bestek kruislings op je bord. Ben je uitgegeten? Dan leg je het bestek van linksboven naar rechtsonder op je bord.
De Borden
De borden horen ongeveer 1 à 2 centimeter van de rand van de tafel te staan en ongeveer 50 cm van elkaar. Vergeet niet om genoeg onderborden te plaatsen. Bij iedere gang hoort een ander bord.
Het kleine bordje dat links van je ligt hoor je daar te laten staan. Je gebruikt het als je een stukje brood wilt nemen. Gebruik het niet om andere gerechten op te leggen.
De glazen en de wijn
De wijnglazen horen rechts boven het bord te staan. Het glas dat bij de eerste gang gebuikt zal worden hoort aan de buitenkant te staan. De overige glazen staan dan naar binnen toe opgesteld. Een eventueel waterglas hoort rechts van de wijnglazen te staan.
Een wijnglas wordt altijd bij de steel vastgehouden. De reden hiervan is dat de inhoud van het glas anders de temperatuur van je handen overneemt. Bovendien is het niet netjes om over je hele glas vingerafdrukken te zien zitten.
De temperatuur van de te schenken wijn is heel belangrijk. Een rode wijn is over het algemeen het lekkerste wanneer het een temperatuur heeft van 14 of 15 graden. Witte wijn hoort ongeveer 4 graden koeler te zijn, ongeveer 10 graden.
Het ritueel van wijn proeven is eigenlijk niet bedoeld om tot een oordeel over de wijn te komen (is ie lekker of niet?) maar om te controleren over er sprake is van kurk…Als je een wijn terugstuurt, zonder dat er sprake is van kurk, dat kan weleens gebeuren, maar echt alleen als hem echt niet lekker vindt. Beperk dit terugsturen tot maximaal één keer.
Wacht tot iedereen tegelijk gaat drinken, dus niet als eerste beginnen. Na iedere slok zet je het glas weer even neer.
Tafeldecoratie
Zorg ervoor dat de tafeldecoratie niet hinderlijk is voor de gasten, dus liever geen grote, hoge boeketten of bloemstukjes, maar lage en kleinere arrangementen.
Kaarslicht is een belangrijke sfeergever, maar zorg er wel voor dat er genoeg kandelaars staan, zodat iedereen kan zien wat men eet, maar ook deze mogen niet in de weg staan.
Volg ons