Binnenkort een presentatie geven?
Moet je binnenkort een presentatie geven en wil je vooral één ding: minder zenuwachtig zijn? Je bent niet de enige. Alleen al het idee om voor een groep te staan kan zorgen voor knikkende knieën, klamme handjes en een hoofd dat ineens blanco lijkt. Gelukkig hoeft het echt niet zo spannend te zijn. Met de juiste voorbereiding én een paar slimme tips kun je een stuk minder zenuwachtig voor je presentatie zijn. Hierbij zes adviezen die je helpen om met meer rust en zelfvertrouwen je verhaal te vertellen.
1. Houd rekening met de zapcultuur
De meeste mensen zijn snel afgeleid. Ze zappen tegenwoordig net zo makkelijk tussen apps, meldingen en gedachten als met de afstandsbediening van hun tv. Als jij een presentatie gaat geven, dan moet je dus rekening houden met korte spanningsbogen. Maak je verhaal levendig en voeg bijvoorbeeld af en toe een anekdote in, of stel een vraag aan het publiek. Even afwijken van het onderwerp mag best, als je daarna weer netjes terugkomt bij je kern. Dat houdt de aandacht vast én maakt je presentatie menselijker.
2. Weet wat je wilt vertellen (en waarom)
Niets zo verwarrend als een presentatie zonder duidelijk doel. Het is alsof je naar een film kijkt zonder dat je snapt waar het naartoe gaat. Zorg dus dat je vooraf goed bedenkt wat je eigenlijk wil bereiken. Wil je informeren, overtuigen, inspireren of aanzetten tot actie? Als je dat voor jezelf scherp hebt, sta je automatisch zekerder voor de groep. En dat zorgt er meteen voor dat je een stuk minder zenuwachtig bent voor je presentatie.
3. Voor wie sta je eigenlijk te presenteren?
Voordat je ook maar één dia maakt, is het slim om stil te staan bij je publiek. Want voor wie ga je eigenlijk presenteren? Wat voor jou logisch klinkt, kan voor een ander juist abracadabra zijn.
Een verhaal dat perfect werkt voor het management, dus kort, to the point en met overzichtelijke cijfers, slaat waarschijnlijk helemaal niet aan bij een groep creatieve denkers. En andersom is dat ook zo: als je met een los en visueel verhaal aankomt in een boardroom vol strategen, kun je zomaar glazige blikken krijgen.
Stem je toon, stijl en inhoud dus af op de mensen die je voor je hebt. Denk na over hun achtergrond, interesses en verwachtingen. Willen ze vooral snel naar de kern? Of juist wat verdieping? Verwachten ze een strak plan, of mag het wat losser met een grapje tussendoor? Hoe beter je daarop inspeelt, hoe meer aandacht en waardering je terugkrijgt.
4. Laat emoties toe
Je hoeft echt geen cabaretier te zijn om mensen te raken. Maar onderschat de kracht van emotie niet. Een grappige opmerking, een persoonlijk verhaal of een mooie quote kan net dat extraatje zijn waardoor je publiek je beter onthoudt. Niet alleen jij als spreker, maar ook je boodschap blijft dan hangen.
Mensen onthouden gevoel veel beter dan droge feiten. Dus durf iets van jezelf te laten zien. Daarmee maak je pas écht indruk.
5. Sluit af met een heldere boodschap
Het gebeurt vaker dan je denkt: iemand houdt een prima presentatie, maar aan het eind denkt het publiek… oké, en nu?
Zorg dus dat je afsluiting glashelder is. Vat in één of twee zinnen samen wat je boodschap was, en geef eventueel aan welke actie je verwacht. Een duidelijke call-to-action maakt dat je verhaal blijft hangen.
6. Ontspan, het is maar een presentatie…
Presenteren kan spannend zijn, dat snappen we allemaal. Maar onthoud: je hoeft echt niet de perfecte versie van jezelf neer te zetten. Laat gewoon zien wie je bent. Wees enthousiast, adem een paar keer diep in en uit, en vertrouw op je voorbereiding. Je publiek zit er niet om je af te kraken. Ze hopen gewoon dat jij iets vertelt waar ze iets aan hebben. Als jij je verhaal rustig en met een beetje plezier brengt, doe je het al hartstikke goed. En dat helpt je enorm om minder zenuwachtig voor je presentatie te zijn.
Meer presentatie tips lezen? Lees dan ook deze artikelen:
- Hoe maak je een mooie PowerPoint
- Spelen met figuren en afbeeldingen in je PowerPoint presentatie
- 7 tips om nooit meer te twijfelen tijdens een presentatie
Volg ons