8 tips om fantastisch te presenteren!
Wat kun je doen om een levendig en aantrekkelijk verhaal te vertellen dat ook echt impact heeft? In dit artikel vertel ik je graag mijn stappenplan in de vorm van 8 tips die jouw presentatie fantastisch maken!
- Het start bij een goede voorbereiding: oefen de presentatie dus echt een aantal keren, dan merk je hoe de presentatie ‘loopt’.
- Als je vantevoren negatieve scenario’s in je hoofd hebt, visualiseer deze dan als een film. Herken de kleur en snelheid van de film, of je er in staat of er vanaf een afstand naar kijkt. Hoor de geluiden en bespeur het negatieve gevoel. Draai vervolgens alles om: is het een plaatje, maak er dan een film van. Is de film zwart- wit, maak het dan gekleurd. Gaat het langzaam, maak de film snel. Sta je erin, kijk er vervolgens van een afstand naar etc. etc. Ga hierbij op je gevoel af. Je herprogrammeert hierdoor je waarnemingen. De angst zal hierdoor aanzienlijk minder worden.
- Dan praktisch. Je gaat de presentatie geven. Kies een punt uit waar je gaat staan en zet jezelf daar krachtig neer. Met je handen langs je lichaam of met je handen bij elkaar terwijl je handen een kaart vasthouden. Loop er naar toe als een leeuw. Zelfbewust met krachtige tred. Kijk daarbij omhoog. Een krachtige fysiologie en positieve mimiek helpen je brein aan goede signalen. Fake it and your brain will make it! Hormonaal zal je brein de juiste stoffen aanmaken ook al voelde je jezelf in beginsel niet zo.
- Scan dan van links naar rechts geleidelijk over het publiek heen en zoek met elk individu oogcontact. Zo maak je met iedereen contact en verzandt je niet in vluchtig kijken en warrig denken.
- Lach dan: smile! Het ziet er goed uit en het wekt goede associaties op bij jezelf en het publiek. “Plezier”!
- Spreek dan drie zinnen uit die je vantevoren bepaald hebt. Bijvoorbeeld: Welkom, mijn naam is Wout Plevier, ik ben een specialist in magisch presenteren en ben blij hier te zijn. Binnen een uur leer ik jou hoe je jezelf met zelfvertrouwen kunt presenteren. En…je bent onderweg!
- In het volgende voorbeeld leg ik je uit hoe je een goed verhaal systematisch opbouwt, zodat je verhaal spannend en intrigerend blijft.
Een verloop zou kunnen zijn:
Setting en Dilemma: “De meeste presentaties mislukken”, Beeld normale wereld “Ook ik was slecht in presenteren”, Karaktereigenschap “Perfectie, angst om fouten te maken”, Incident “presentatie 2002 voor directie mislukte compleet”, Nieuw wereldbeeld “presenteren kan compleet mislukken”, Complicaties: “wakker liggen, zweten”,
Dilemma:”Wat zou jij doen?”, 1e instantie:”Nooit meer presenteren”, 2e instantie keerpunt: “terugknokken, angst overwinnen”, Concrete actie: “reis america Anthony Robbins”, Dramatische vraag: “..en wat gebeurde daar”,
Ontknoping plot: “succes en plezier!”.
Teruggrijpen op beginvraag en samenvatting: hoe kan ik tijdens een presentatie wel succes boeken”. - De gedachte achter deze stapjes is dat als je focust op techniek, een goede structuur, een leuk verhaal en vervolgens het contact met je publiek, jouw aandacht van de angst afgaat en juist gericht wordt op de essentie: een krachtige jij, die een goede presentatie geeft, die aankomt én die het publiek zal bijblijven.
Vindt jij presenteren ook een leuk onderwerp? Doe dan mee aan de Training Presenteren met Impact.
Volg ons