Checklist voor ondersteuning van presentatie
Ook als je zelf niet presenteert, kun je veel doen om een presentatie beter te laten verlopen. Deze 10 punten dragen er aan bij..
Uitnodiging. Is deze duidelijk over wie, wat, waar, wanneer en waarom.
Sheets. Zo min mogelijk, met zo min mogelijk tekst.
Zaal. Is alles in orde.? Techniek? Opstelling? De stoelen het liefst in halve cirkels, zonder tafels tussen spreker en publiek. Klopt het aantal stoelen met het aantal aanmeldingen? Lege stoelen zijn slecht voor de sfeer.
Licht. Waar de spreker staat, daar moet het licht zijn, niet ergens anders.
Kernboodschap. Vraag de spreker vlak van tevoren even naar zijn of haar kernboodschap. Dat helpt om het verhaal eenvoudig en gefocust te houden.
Sfeer. Een bos bloemen, een schaal met koekjes, een jas aanpakken, kofie en thee inschenken. Alles helpt.
Eerste rijen vol. Leidt mensen naar hun stoel, vooral ook vooraan. Dat praat veel beter.
Aankondiging. Bij een iets groter publiek waar mogelijk niet iedereen de spreker kent, is een aankondiging erg nuttig voor de concentratie van de zaal. Meteen kun je dan nog even een laatste check doen.
Glaasje water. Merk je dat een spreker te snel gaat, of er moeite mee heeft? Breng dan even, op een tactisch moment, een glaasje water. Dat breekt de spanning.
Help de spreker. Als jij het gevoel hebt dat iets niet duidelijk is, dan geldt dat waarschijnlijk ook voor anderen. Grijp dan meteen in, als je kunt. Hou het bij jezelf en zeg iets van: Sorry, maar mij is het niet helemaal duidelijk.
Hand-out. Na afloop pas uitdelen.
Evaluatie. Zorg dat een presentatie na afloop even wordt geëvalueerd. Zelf kun je ook een verslagje maken. Het begin van een volgende betere presentatie.
Succes!
Volg ons