Combineer je kerstgerecht eens met bier!
Het is al bijna weer kerst. De tijd van het jaar om met familie of vrienden gezellig samen te eten. Vaak worden gerechten tijdens het kerstdiner gecombineerd met een mooie soort wijn. Maar laat ik nou eens een ander voorstel hebben. Combineer je kerstgerecht eens met bier! Bier combineert net als wijn erg goed met eten, en je hebt wat verrassends om je geliefden voor te schotelen.
Gestoofde peren met witte chocolade en Barbar bier
Dit dessert is het mooist om te combineren met Barbar bier. De Barbar van Brasserie Lefebvre is een bier waarin honing is gebruikt. Het heeft een volle, romige smaak en smaakt naar honing. Het is een bier met een hoog alcoholpercentage (8%) en het heeft een fruitig boeket.
De stoofperen hebben een zachte, zoete smaak. Ze voelen een beetje melig aan in de mond en zijn heerlijk sappig. De kaneel en foelie passen goed bij de honing uit het bier. Het vet uit de chocolade is nodig om te versmelten met het hoge alcoholpercentage van het bier.
Ingrediënten voor 4 personen
- 4 stoofperen
- 100 ml pils
- 200 ml water
- 1 tl kaneel
- 1/4 tl foelie
- 3 tl rietsuiker
- 1 reep witte chocolade
- 1 reep melk chocolade
- Slagroomijs
Bereiding
- Schil de stoofpeertjes en laat de steeltjes eraan. Snijd een klein stukje van de onderkant af, zodat ze mooi rechtop blijven staan.
- Zet de peren in een steelpan en schenk er 100ml pils en 200ml water bij zodat de peertjes voor 1/3e onder staan. Voeg de foelie, kaneel en rietsuiker toe.
- Giet er wat water bij tot de peertjes voor 2/3e onder staan. Laat de peertjes twee uur zachtjes garen.
- Neem een reep witte en melkchocolade en schraap met een mes aan de achterkant wat chocolade eraf zodat je mooie krullen krijgt.
- Doe een peer in elke kom en scherp er een bol ijs naast. Strooi er de chocoladekrullen over.
Dit toetjes recept komt uit het boek ‘Proef bier’ van Biersommelier en kok Arvid Bergstorm. In dit boek staan 36 gerechten waarin bier verwerkt is. Maar er worden ook suggesties gedaan van bieren die goed passen bij het eten.
Volg ons