De Risico-inventarisatie en evaluatie: waarom is het belangrijk?
Werkgevers moeten zorgen voor veilige werkomstandigheden. Daarom is ieder bedrijf vanaf 1 FTE verplicht om een Risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) op te (laten) stellen. Dit is vastgelegd in de Arbowet. Het niet hebben van een RI&E kan leiden tot een boete van € 4.500,-. Toch hebben veel bedrijven dit nog niet op orde. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 30-35% van de bedrijven geen RI&E hebben laten opstellen. En dat is jammer want een goede RI&E kan zeker bijdragen aan veilige(re) werkomstandigheden. Zeker als de aanbevelingen uit de RI&E goed worden opgevolgd.
Wat staat er in een RI&E?
- Een overzicht/inzicht van de risico’s die het werk met zich mee brengt;
- Gevaren en risico-beperkende maatregelen en aanbevelingen;
- Een overzicht van de risico’s voor bijzondere groepen werknemers. In ieder geval moeten deze beschreven zijn voor jeugdige werknemers en zwangere vrouwen;
- Een concreet plan van aanpak hoe de vastgestelde risico’s aangepakt gaan worden en een termijn waarbinnen dit uiterlijk zal plaatsvinden.
Toetsing van de RI&E
Bedrijven met meer dan 25 medewerkers zijn verplicht om hun RI&E en plan van aanpak te laten toetsen. Dit mag alleen gedaan worden door een gecertificeerde arbodienst of gecertificeerde Arbo-deskundige.
Bedrijven met een OR
In bedrijven met een Ondernemingsraad (OR) of personeelsvertegenwoordiging geldt ook de verplichting dat de OR betrokken wordt bij het tot stand komen van de RI&E en plan van aanpak. Dit is vastgelegd in de Wet op de ondernemingsraden.
Hoe vaak moet een RI&E opgesteld worden?
In de Arbowet staat alleen dat de RI&E actueel gehouden moet worden. Er wordt geen specifieke geldigheidsduur genoemd. Concreet betekent dit dat een werkgever de RI&E moet laten actualiseren bij grote veranderingen in het bedrijf. Bijvoorbeeld bij veranderingen in het productieproces, werkmethodes, verhuizing naar een andere locatie enzovoort. Los daarvan is het sowieso verstandig om eens in de drie jaar een update te laten uitvoeren op de RI&E.
Waarom een RI&E?
Nog (te) veel bedrijven hebben geen RI&E en te veel bedrijven hebben wel een RI&E maar uitsluitend omdat het wettelijk verplicht is. Het hebben van een RI&E heeft pas een positief effect op de (werk)omstandigheden wanneer het door zowel de werkgever als de werknemers serieus wordt genomen. Dat wil zeggen, de RI&E wordt niet gezien als een ‘moetje’ maar als een bruikbaar en tastbaar instrument om de risico’s vast te stellen en het plan van aanpak ook met de nodige betrokkenheid wordt uitgevoerd.
Week van de RI&E
Omdat de RI&E in (te) veel bedrijven nog niet is ingeburgerd en dit onder de aandacht te brengen wordt al een aantal jaren de Week van de RI&E gehouden. Dit is een initiatief van het Steunpunt RI&E en de sociale partners. In 2023 is dit van 12 tot 16 juni. In deze week organiseren brancheverenigingen, arbeidsdeskundigen, arbodiensten door het hele land activiteiten met aandacht voor de RI&E. Er zijn in deze week talloze workshops te bezoeken en kortingen op quickscans en telefonisch advies over de RI&E te verkrijgen. Het thema van de Week van de RI&E in 2023 is ‘De ondernemer centraal’.
Op www.weekvanderie.nl vind je alle informatie over de Week van de RI&E.
Volg ons