Drie oefeningen om de kern uit een discussie te halen
In dit artikel gaat Carla van den Bos in op de vraag hoe je de kern uit een discussie krachtig samen kunt vatten. Ze heeft hiervoor drie oefeningen ontwikkelt. Ze helpen je om de belangrijkste onderdelen eruit te halen en deze op een goede manier samen te vatten!
Oefening 1. Geschreven tekst
Je begint te oefenen met geschreven tekst. Dat is makkelijker. Daarbij heb je immers alle tijd om een samenvatting te maken.
Zoek een artikel dat je interessant vindt in een tijdschrift en vat het samen. Een artikel van een pagina vat je samenvatten in 2 zinnen.
Als dit lukt, kijk dan welk woord of welke twee woorden in elke zin de kern bevatten.
Schrijf die op. Maak van die woorden ook een samenvatting van 2 zinnen.
Is dat hetzelfde als jouw eerdere samenvatting? Zo ja: dat was een goed artikel.
Zo nee: waarom niet? Vaak staan er zinnen in een artikel die opvulling zijn. Ze bevatten weinig inhoudelijke informatie. Ze staan erin om de boodschap iets duidelijker te maken. Of om de boodschap nog een keer in andere woorden te vertellen. Herhaling zorgt dat iets blijft hangen. Of soms is het zin die een deel van het artikel verbindt met het volgende deel.
Oefening 2. Gesproken woord
Nu vat je iets dat gesproken is samen.
Bijvoorbeeld een YouTube filmpje of een programma op radio of tv.
Vis uit elke zin één of twee woorden en maak er weer een paar zinnen van.
Je merkt meteen dat bij gesproken tekst mensen veel meer zinnen ter opvulling en verduidelijking gebruiken dan bij geschreven tekst. Er gaat meer verloren bij praten dan als het geschreven wordt. Dus om iets duidelijk te maken moet je meer vertellen dan wanneer je het opschrijft.
Oefening 3. Uw vergadering
Als dit allemaal goed lukt doe je de volgende stap: je eigen vergadering.
Dat gaat hetzelfde. Schrijf uit elke zin die iemand zegt een paar kernwoorden op.
Een voordeel hierbij is dat je de mensen kent en ook weet hoe ze praten. Je weet van één iemand dat hij of zij erg uitweid. Dat is mooi als je het wilt samenvatten. Dan heb je namelijk genoeg aan een paar woorden uit een heel betoog.
En als je weet dat iemand hele korte en heel inhoudelijke bijdragen levert. Dan moet je meer opschrijven dan twee woorden uit een zin.
Ervaring
Als je dit vaker doet krijg je er zoveel ervaring in dat het steeds makkelijker gaat. Uiteindelijk hoef je er geen moeite meer voor te doen en hoef je het niet eens meer op te schrijven. Je haalt zo zonder moeite de belangrijke woorden uit een verhaal.
Toch nog erg lastig?
Kijk of er iemand anders in de vergadering zit die het zonder moeite doet. Vraag dan hem of haar om voortaan de discussies samen te vatten. De taak van een voorzitter is om te zorgen dat het gebeurt. Je hoeft het niet zelf te doen. Delegeren is vaak de oplossing bij taken die je niet zo liggen.
Wil je effectiever vergaderen?
Abonneer je gratis op de 2-wekelijkse VergaderSter met veel tips over vergaderen. Meer informatie via www.vergaderendoejezo.nl of bel naar Carla van den Bos via: 06 20809676.
Volg ons