Een secretaresse lacht nooit
Met enige regelmaat is er ophef in de media over pesten en de gevolgen ervan. Individuele situaties, waarin vaak langdurig wordt gepest met alle gevolgen van dien, worden breed uitgemeten in de pers. Veel mensen denken ten onrechte dat pesten vooral iets is dat plaatsvindt onder kinderen. Helaas komt pesten ook veelvuldig voor op de werkvloer. En ook secretaresses kunnen er niet altijd aan ontkomen.
Oproep
Laten wij als secretaresses samen een vuist maken tegen pesters op het werk. Zet je ogen en oren wagenwijd open en wees alert op pestgedrag. Help het slachtoffer door openlijk je steun te geven en maak de pester duidelijk dat er grenzen zijn aan zogenaamde kantoorgrapjes. Zeg bijvoorbeeld dingen als: “doe niet zo rot” of “dit gaat echt te ver”. Als je dat niet durft, dan kun je het slachtoffer ook passief steunen door bijvoorbeeld wat dichter bij hem of haar te gaan staan en oogcontact te maken. Maar de allerbelangrijkste spelregel die ik wil voorstellen is dat een professionele secretaresse nooit meelacht, als een collega gepest wordt. Kan ik op jou rekenen?
Sociaal isolement
Helaas zie ik zo af en toe gedrag wat je volgens de richtlijnen onder de noemer “pesten” kunt plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan het sociaal isoleren van één secretaresse in de groep. Zij wordt consequent genegeerd in gesprekken en niet gevraagd voor een gezamenlijke lunch. Sterker nog, de rest vertrekt snel als zij even niet oplet. Andere voorbeelden van pestgedrag op secretariaten zijn: spullen kwijtmaken, belangrijke informatie of telefoontjes niet doorgeven, steeds dezelfde persoon de rotklusjes laten doen, onnodig veel kritiek geven, het werk manipuleren, scheldnamen gebruiken en/of bedreigingen uiten. Het gaat vaak van kwaad tot erger.
Humor
“Dat is humor, daar moet iedereen hier tegen kunnen”, hoor ik dan. Pestgedrag is echter iets anders dan een grapje of een plagerijtje. Pesten heeft de bedoeling iemand echt te schaden. Het gaat om flauw of zelfs vervelend gedrag dat steeds gericht is op dezelfde persoon of personen. Iemand in het bijzijn van anderen bespotten is niet grappig. En het wordt nog erger als de leidinggevende het niet serieus neemt. De gevolgen van pestgedrag zijn niet kinderachtig: ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid en soms zelfs zelfmoord. En het feit dat er in Nederland meer dan 100 bedrijven gespecialiseerd zijn in pesten op het werk, zegt meer dan genoeg. Teveel zelfs.
Geschreven door: Diana Mouw-van Riel
Diana Mouw-van Riel verbetert de managementondersteuning in organisaties en is eigenaar/senior trainer van opleidings- en adviesbureau Rieel. Volg Diana op Twitter, waar zij onder de naam Diana_Rieel dagelijks verslag doet van haar belevenissen in de secretaressepraktijk.
© Het is niet toegestaan om deze column of een gedeelte daarvan openbaar te maken of te kopiëren zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van de auteur, Diana Mouw-van Riel (diana.van.riel@rieel.nl).
Volg ons