Emotiemanagement voor een hoger EQ
Stel, je bent in opdracht van een van de managers al een tijdje druk met het organiseren van een grote nieuwjaarsborrel. Het is niet simpel om de juiste datum te vinden – een aantal prominenten moet in de gelegenheid zijn om te komen – maar je hebt het bijna rond. Dan, begin van de ochtend, komt de manager haastig binnen. Abrupt zegt hij: “Die nieuwjaarsborrel is nog steeds niet ingepland hè?”
Kans dat je op een van de volgende manieren reageert?
A. Je schrikt, legt in detail uit wat je gedaan hebt tot nu toe, en stelt alles in het werk om de manager op de hoogte te houden van de vorderingen.
B. Of je denkt: Stik toch man, en geeft hem koel te verstaan dat hij het heus te horen krijgt zodra de datum geprikt is.
C. Het kan ook zijn dat door je heen schiet: Ik weer. Ik kan niet eens snel een borrel inplannen. Je mompelt wat en zwijgt verder.
D. Of zorg je ervoor, ongeacht je andere prio’s, dat de datum binnen een uur geprikt is?
Enorm je best doen in de hoop dat je inspanningen gezien worden. Jezelf of de manager verwijten maken. Of je behoefte aan een moment voor het prioriteren van je werk wegdrukken. Je kunt leren voorkomen dat je dit telkens weer doet. Hoe? Met emotiemanagement bijvoorbeeld.
Steeds vaker wordt emotionele intelligentie (EQ) als een essentiële eigenschap van assistants gezien. Een belangrijk EQ-kenmerk is zelfkennis. Mensen met een hoog EQ zijn zich bewust van wat ze voelen. De emotietrapTM kan daarbij helpen.
De emotietrap™ : sta stil bij je gevoel
op een geschikte (= veilige) plaats en tijd
Bovenaan de trap: onrust
Bovenaan de trap ervaar je onrust. Heb je bijvoorbeeld vaag het idee dat je faalt. Of ben je op de een of andere manier geprikkeld. Misschien voel je je opgejaagd.
Traptree 1: trigger
Doe eens één stap naar beneden. Wat is het eigenlijk dat die onrust heeft getriggerd? Is het de toon van de manager? Zijn gezichtsuitdrukking? Of zijn het zijn woorden die een onprettig gevoel oproepen?
Traptree 2: gedachten en emoties
Daal een stap verder en zoom in op de gevonden trigger(s). Welke gedachten gaan er door je heen?(Hij ziet nooit hoe hard ik werk. / Ik kan ook niks. / Wat een &*$@)^-kerel is het toch.) En welke emoties komen er op?(Boosheid? Verdriet? Machteloosheid?) Wat er opkomt is hoe dan ook goed: op de emotietrapTM ben je helemaal oordeel-vrij.
Traptree 3: emotie in je lijf
Geef je gevoel aandacht en ruimte, en merk op waar je het ervaart in je lichaam. In je buik, je borst? Of je keel, je schouders. Misschien wel door je hele lijf. Neem rustig de tijd en wees aardig voor jezelf.
Beneden: oude bekenden
Ga de laatste traptree af, en stap beneden op de grond. Allemaal hebben we onze bepaalde allergie of gevoeligheid op nét dat ene, telkens terugkerende punt. Stel vast welk punt dit voor jou is. Accepteer jezelf en je gevoel hierin helemaal. En besef tegelijkertijd dat je terugkerende emoties niet hoofdzakelijk bepaald worden door je gestreste collega. Ze hebben veel te maken met jouzelf, met wie jij bent en hoe jij de dingen persoonlijk ervaart.
Terug naar boven
Ga langzaamaan terug naar boven. En hee – je bent opgelucht. De lading is eraf. Niet verkeerd, met alle drukte rond de eindejaarstijd in het vooruitzicht.
Bij de volgende gelegenheid dat je stressende collega verhaal komt halen aan je bureau, kijk je er luchtiger tegenaan, in staat te relativeren. Je staat hem met begrip, humor en realiteitszin te woord en hij gaat gerustgesteld de deur uit.
Het (deels) weren van emoties lijkt handig. Dan heb je er ook geen last van! Maar weggeduwde emoties sturen je – ondergronds – toch. Met de emotietrap™ maak je ze onschadelijk. Zodat je weer lol hebt in je werk, en plezier met collega’s. Ik wens je dat van harte toe.
Meer informatie? Surf dan eens naar de website van Heleen: Managers-Eq
Mooi artikel. Lijkt op het systeem van de vijf G’s.
Herkenbaar voorbeeld vanuit mijn praktijk als directiesecretaresse. Juist als je heel druk bezig bent om zo’n organisatie rond te krijgen is de impact van zo’n vraag soms groot. Een metafoor – trap – in dit geval is een handig hulpmiddel om met jezelf om te gaan in dit situaties. Dank je wel.
Hoi Berna, inderdaad zijn metaforen krachtige instrumenenten waar ik graag gebruik van maak.
Hoi Catalina, klopt, waarbij ik in dit artikel inzoom op een van die 5 G’s (Gebeurtenis – Gedachten – Gevoel – Gedrag – Gevolg). Namelijk Gevoel (vandaar de Emotietrap). Niet de makkelijkste van de 5 G’s…
Dank voor jullie leuke reacties en succes met jullie emotiemanagement!