Exit perfectionisme! Mag het ietsje minder?
Ken jij die perfecte assistente? Die assistente die al weet wat haar baas wil voordat hij het zelf heeft bedacht. Die haar werk altijd keurig op orde heeft, die kan notuleren als de beste en het verslag direct na de vergadering rond stuurt, die er altijd op en top verzorgd uit ziet in een mooi mantelpak en keurig gelakte nagels…
Streef jij dit beeld ook na of denk je juist: ‘Zo ben ik helemaal niet, ik lijk er nog niet eens op!’ Jij bent niet altijd even stipt met een verslag en je bent niet altijd even alert als je baas je iets vraagt. Nee, een perfecte assistente is echt heel iemand anders jij.
Of toch niet helemaal? Heb jij ook ergens perfectionistische trekjes en zit je te zwoegen op een powerpoint presentatie totdat ie er helemaal picobello uitziet? Of is er een ander gebied van je werk waarin jij helemaal ‘los’ gaat?
Heel veel mensen hebben perfectionistische trekjes en die kunnen knap lastig zijn.
Perfectionisten zijn nooit tevreden, want het kan altijd nog beter.
Even wat nadelen op een rijtje.
- Perfectionisme kan je behoorlijk in de weg zitten en als het een beetje tegen zit kan je er knap humeurig van worden.
- Perfectionisme kan je zo in beslag nemen dat je alles om je heen uit het oog verliest. Met alle mogelijke gevolgen van dien….
- Perfectionisme kan er toe leiden dat je zaken gaat uitstellen of dat je er maar helemaal niet aan begint omdat je zeker weet dat je het toch niet zo goed kan doen als je zou willen.
- Door perfectionisme ben je streng voor jezelf en leg je de lat heel hoog. Vaak niet alleen voor jezelf maar ook voor mensen om je heen.
Mijn valkuil is dat ik door mijn perfectionisme iets té goed of té mooi wil doen. Dat is dan weer zonde van mijn tijd en energie. Dan breekt de bekende 80-20 regel me op. Ik besteed dan 80% van mijn tijd en energie aan 20% van het resultaat. Effectiever zou het zijn om met 80% resultaat tevreden te zijn. Wat een tijd zou ik dan overhouden zeg.
Ga voor jezelf eens op zoek naar de gebieden waar bij de perfectionist de kop op steekt. Probeer op die gebieden de lat iets minder hoog te leggen. Check eens bij collega’s of bij je opdrachtgever wat voor dat soort werk ‘goed genoeg’ is.
Ga er eens mee experimenteren. Oefen bijvoorbeeld door jezelf een beperkte hoeveelheid tijd te geven waarin je de klus moet klaren. Stop wanneer de tijd om is en bekijk het resultaat. Ook dit kun je weer voorleggen aan degene waarvoor je het hebt gemaakt. Dikke kans dat het al goed genoeg is of dat je met een paar kleine aanpassingen klaar bent. Ontwikkel op deze manier een nieuwe maatstaf voor jezelf zodat je met minder tijd toe kunt. Je zult zien dat je met meer rust zult gaan werken en je toch tevreden naar huis kunt gaan.
Succes!
Met dank aan: Ingrid van Dijk
Ingrid van Dijk begeleidt met Beddingwerk mensen en teams die ontspannen willen werken. Met aandacht en plezier op de manier die het beste bij hen past en de minste moeite kost. Ingrid kan ook jou daarbij helpen. Ben je benieuwd hoe? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Je kunt uiteraard ook e-mailen of bellen voor meer informatie.
Erg herkenbaar!
Pas de tips ten dele al toe, maar fijn om te horen dat anderen hier ook ‘last’ van hebben.
Perfectionisme heeft echter ook z’n voordelen. Men is altijd lovend over je perfecte werk.
Maar … weegt dit op tegen de nadelen? Deze afweging moet je voor zelf maken. Voor mij is dit per situatie verschillend en ik probeer per keer een afweging te maken. Bewustwording is een eerste stap in dit proces.
Beste Ineke,
Wat leuk om te lezen dat je de tips al ten dele toe past. Ben benieuwd wat het je oplevert. Kun je je eigen lat al wat minder hoog leggen?
En ja, bewustwording is de eerste stap. Zonder bewustwording kun je je gedrag ook niet aanpassen.
Dank je wel voor je reactie! Ingrid.
Hoe herkenbaar! Vooral het laatste punt van de opsomming, ik ben behoorlijk streng voor mezelf.
Toch probeer ook ik mijn perfectionisme tegenwoordig al een beetje te temmen. Toch zie ik ook wel veel voordelen.
Zoals Ineke al zei: het valt wel op als iets tot in de puntjes verzorgt is. Ik kan mijn werk over het algemeen met een goed gevoel afronden, juist omdat ik weet dat ik er alles aan gedaan heb om het zo goed mogelijk te doen (uiteraard geldt dit voor de echte belangrijke dingen, dit kan niet bij kleinigheden). Als er iets niet helemaal klopt, ook al is het een ‘pietluttig’ dingetje, dan kan ik daar wel van balen.
Maar ik ben wel realistisch: het blijft iets kleins, dus echt druk erom maken heeft ook weinig zin. Wel merk ik dat mijn eerste versies vaak al prima gevonden worden, terwijl ik er dan nog niet tevreden genoeg mee ben. Daar valt wel tijd te winnen. Dus toch maar een wat sneller tevreden zijn.
Inderdaad, Joyce. Eerder tevreden zijn levert echt rust en tijdwinst!
Ingrid, bedankt voor de tips. Ik wil ze zeker uitproberen. Maar ik blijf het moeilijk vinden zoals uit navolgende anekdote blijkt. Vandaag stuurde ik een pdf-file door zonder deze eerst te controleren en ja hoor… er stond een verkeerde datum in, dus… toch maar weer even checken in het vervolg!!! Uiteindelijk bespaart deze kleine controle meer tijd dan het naderhand terugdraaien en corrigeren.
Maar wat als je baas perfectionistisch is en je het nooit goed genoeg kan doen? Ik ben zelf al perfectionistisch, maar mijn baas gaat nog een stapje verder. Dat betekent dat ik vaak heel onzeker ben over mijn werk en dus extra spastisch te werk ga en juist fouten ga maken…