Feiten en valkuilen bij de datumnotatie in het Engels
Datumnotatie: op het eerste gezicht denk je misschien, dat is toch vanzelfsprekend en eenvoudig? Toch zitten er een aantal addertjes onder het gras, en kan het zo zijn dat iets ‘simpels’ als een datumnotatie in het Engels fout gedaan wordt. Losstaand zijn de Engelse vertalingen voor dagen, maanden, en cijfers niet zo moeilijk. Maar ben je je er bewust van dat de volgorde van datumnotatie in het Engels verschilt van de volgende van datumnotatie in het Nederlands? En wist je dat er ook een verschil zit tussen de Britse en Amerikaanse datumnotatie? Een vergissing hierin kan wel eens zorgen voor een miscommunicatie in het maken van (belangrijke) zakelijke afspraken, wat natuurlijk een absolute no-go is! Deze blog zet daarom alle feiten en valkuilen duidelijk op een rij, zodat het noteren van data in het Engels geen fouten meer veroorzaakt.
Britse versus Amerikaanse datumnotatie
De Britse datumnotatie wordt tevens gebruikt in de landen Canada, Australië, en Nieuw-Zeeland. De volgorde is als volgt: dag – maand – jaar. Zoals je merkt, is deze volgorde hetzelfde als de Nederlandse datumnotatie. Toch zijn er een aantal kleine verschillen tussen de datumnotatie in het Brits en in het Nederlands. Lees de volgende voorbeelden maar eens:
- 10 June 2020
- 10th of June 2020
- 10/06/2020
Als het goed is, heb je twee verschillen opgemerkt. Als eerste wordt bij de Britse datumnotatie de maand altijd met een hoofdletter geschreven. Dit is in het Nederlands niet zo. Ten tweede is het in het Brits is het mogelijk om op drie verschillende manieren de datum te noteren, in vergelijking tot twee manieren in het Nederlands. Een Nederlandse vertaling van optie 2 zou iets zijn als ‘de tiende van juni’, maar dat is een stuk ongebruikelijker.
Daarnaast is er nog een onzichtbaar verschil tussen Britse en Nederlandse datumnotatie, namelijk… in de uitspraak. In het Nederlands wordt eenvoudig: ‘tien juni tweeduizend twintig’ gezegd. In het Brits is het gebruikelijk om dit wat uitgebreider te uiten, namelijk: ‘the tenth of June two thousand (and) twenty’.
De Amerikaanse datumnotatie verschilt in volgorde van de Britse en de Nederlandse datumnotatie. De volgorde is namelijk als volgt: maand – dag – jaar. Dit kan af en toe tot verwarring leiden, met name bij de eerste twaalf dagen van de maand. Lees de volgende voorbeelden eens:
- June 10, 2020
- June the 10th, 2020
- June 10th, 2020
- 06/10/2020
Voornamelijk bij het lezen van optie vier kan het voorkomen dat je als Nederlander denkt dat het hier om 6 oktober 2020 gaat – maar dat klopt dus niet. Nu merk je dat het van belang is om goed in de gaten te hebben of de Engelse zakenrelatie waarmee je een afspraak maakt Amerikaans of Brits is. Je wil natuurlijk niet een afspraak in de compleet verkeerde maand plannen. Vegelijkbaar met het Brits is het in het Amerikaans gebruikelijk om datums uitgebreid uit te spreken, zoals: ‘June the tenth two thousand (and) twenty’.
Dagen en maanden in het Engels
Zoals eerder genoemd is moeten bij de Engelse (zowel Brits als Amerikaans) datumnotatie maanden met een hoofdletter geschreven worden. Voor dagen geldt hetzelfde. In het Nederlands is dit niet zo, hier worden dagen en maanden geheel in kleine letters geschreven. Houdt hier dus rekening mee! Hier volgt een overzicht van de Engelse benamingen voor de dagen en maanden.
Dagen: Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday
Maanden: January, February, March, April, May, June, July, August, September, October, November, December
-st, -nd, -rd of -th?
Je hebt misschien gemerkt dat er nog wat komt kijken bij het uitspreken van Engelse data, namelijk… telwoorden. In het Nederlands is dit erg eenvoudig, omdat er achter het nummer ofwel -de of -ste komt te staan, zoals ‘tweede’ of ‘dertigste’. Telwoorden in het Engels bevatten iets meer variatie, en kunnen eindigen op -st, -nd, -rd, of -th. Dit kan nog wel eens fout gedaan worden wanneer een datum genoteerd wordt zoals bij de Britse en Amerikaanse datumnotatie optie 2. Vaak wordt er uit snelheid -th achter gezet omdat dit de meest voorkomende vorm is, maar zodra het getal uitgesproken wordt blijkt er iets niet te kloppen. Zeg daarom het telwoord voor jezelf voluit voordat je de afgekorte versie noteert, dit voorkomt fouten. Het volgende overzicht bevat de juiste telwoorden:
- 1st – 20th – 30th
- 2nd – 21st – 31st
- 3rd – 22nd – 32nd
- 4th – 23rd – 33rd
- 5th – 24th – 34th
Houd voortaan bovenstaande informatie in je achterhoofd wanneer je bezig bent met datumnotatie. Hierdoor voorkom je fouten en vergissingen. Succes!
Maandag moet zijn Maanden
Verder prima artikel!
Hoi Sandra,
Bedankt voor je feedback. Het is aangepast.
Hartelijke groet, Ingeborg