Hoe je de loonkloof oftewel de gender pay gap zelf kunt aanpakken
Je zou denken dat in een land als Nederland er geen pay gap of loonkloof tussen mannen en vrouwen zou bestaan toch? Niets is minder waar. En dan hebben we het niet over het feit dat vrouwen gemiddeld minder uren werken en daardoor minder verdienen dan mannen. Nee, in Nederland krijgen vrouwen per uur ongeveer 13% minder betaald voor hetzelfde werk als mannen. Over een hele loopbaan verdienen vrouwen in Nederland ongeveer € 300.000,- minder dan mannen die hetzelfde werk doen. De oorzaken hiervan zijn divers maar liggen onder andere in sociale normen en traditionele en stereotiepe opvattingen over genderrollen en taken.
College voor de rechten van de mens
Volgens het college voor de rechten van de mens is deze zogenoemde loonkloof niet maatschappelijk aanvaardbaar en roept zij de overheid en het bedrijfsleven op om snel en voortvarend werk te maken van het verkleinen van de loonkloof tussen mannen en vrouwen. Het college heeft zelf ook onderzoek gedaan naar de loonkloof en kwam met interessante bevindingen. Het onderzoek spitste zich toe op drie sectoren: verzekeringsorganisaties, ziekenhuizen en hogescholen. In het geval van de verzekeringsorganisaties werden 76 paren van een man en vrouw binnen dezelfde functiegroep geanalyseerd. Naar voren kwam dat de inschaling vrijwel altijd in het nadeel van een vrouw uitpakt. Ook bijvoorbeeld na een overname of fusie. In 4 van de 5 functiegroepen werden mannen structureel beter betaald dan hun vrouwelijke collega’s in diezelfde functiegroepen. Naarmate de functiegroep hoger wordt, stijgt ook het gemiddelde verschil in beloning tussen mannen en vrouwen.
Het college vind dat de overheid haar verantwoordelijkheid moet nemen om de loonkloof te verkleinen en met aanvullende wet- en regelgeving moet komen. Ook voor werkgevers is er nog flink wat werk aan de winkel als het gaat om bewustwording over gelijke beloningen.
Wat kan je zelf doen?
Er zijn best een aantal dingen die je kan doen om jouw eigen risico op een pay gap kunnen verkleinen. We hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:
1 Overstap naar een andere werkgever
Wanneer je de overstap naar een andere werkgever maakt is dit vaak een goed moment om een stap te zetten in je salarisontwikkeling. Zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt. Doe onderzoek naar wat jij waard bent. Wanneer een bedrijf met loonschalen werkt is het belangrijk dat je deze kent en dat je nadenkt over waar jij op basis van je ervaring ingeschaald zou moeten worden. Schat dit vooral niet te laag in. Durf te onderhandelen wanneer je een aanbieding krijgt. Een aanbieding is immers een voorstel. Die hoef je niet meteen te accepteren.
2 In je huidige baan
Wanneer je in je huidige baan het idee hebt (of bewijs) dat er sprake is van een loonkloof ten opzichte van mannelijke collega’s die hetzelfde werk doen is het zaak dat je dit ter sprake brengt. Gebruik hiervoor momenten als voortgangs- of functioneringsgesprekken. Maar dit kan je natuurlijk ook doen in andere gesprekken met je leidinggevende. Leg ook vast dat je dit bespreekt en welke afspraken er worden gemaakt. En wanneer jouw werkgever niet bereid is om de loonkloof te verkleinen is het misschien wel tijd voor een overstap naar een bedrijf dat wel met z’n tijd meegaat.
3 Vraag om transparantie in salarissen
Veel bedrijven beginnen transparanter te worden over hun salarisstructuur. Vraag naar de salarisbandbreedte voor jouw functie binnen het bedrijf. Dit geeft je een beter idee of je eerlijk betaald wordt in vergelijking met je collega’s. Als je ziet dat mannen met dezelfde ervaring en in dezelfde functie meer verdienen, kun je dit als basis gebruiken om een gesprek aan te gaan over een loonsverhoging.
4 Investeer in je professionele ontwikkeling
Zorg ervoor dat je jezelf continu blijft ontwikkelen door het volgen van cursussen, trainingen en het opbouwen van nieuwe vaardigheden. Dit vergroot niet alleen je waarde voor je huidige werkgever, maar geeft je ook meer onderhandelingskracht als je besluit om elders te solliciteren. Hoe beter je bent uitgerust met unieke en gevraagde vaardigheden, hoe groter de kans dat je een hoger salaris kunt bedingen.
5 Zoek ondersteuning binnen het bedrijf
Zoek contact met HR of een vertrouwenspersoon binnen je organisatie om de loonkloof ter sprake te brengen. Sommige bedrijven hebben mentorprogramma’s of gelijkheidsinitiatieven waar je gebruik van kunt maken. Daarnaast kan het nuttig zijn om je aan te sluiten bij vrouwen- of diversiteitsnetwerken binnen je bedrijf, die vaak gericht zijn op het aanpakken van ongelijkheden zoals de loonkloof.
Volg ons