Hooikoorts, knap vervelend
De laatste jaren lijkt het alsof steeds meer mensen hooikoortsklachten hebben. Nu zal dit het ene jaar meer zijn dan het andere. Maar zeker is dat het huidige voorjaar voor veel klachten zorgt. Dit komt onder andere doordat door het natte voorjaar veel bomen en planten uitbundiger bloeien dan de afgelopen (drogere) jaren.
Wat is hooikoorts?
Bij hooikoorts komt het stuifmeel van bepaalde grassen, bomen en planten in aanraking met de slijmvliezen van je ogen en neus. Wanneer jouw lichaam dit stuifmeel als lichaamsvreemd beschouwt, worden antistoffen aangemaakt. En deze zorgen voor een allergische reactie.
Klachten
De meest voorkomende klachten bij hooikoorts zijn een verstopte neus, jeukende en ook tranende ogen, benauwdheid, hoofdpijn en moeheid. Vaak wordt een algemeen gevoel van misère beschreven.
Verschil tussen hooikoorts en verkoudheid
Vaak worden hooikoortsklachten nog wel eens afgedaan als een gewone ‘verkoudheid’. Bij een verkoudheid nemen de klachten na een paar dagen nemen meestal weer snel af. Hooikoorts duurt langer. Ook nemen de klachten bij hooikoorts vaak in de loop van de dag toe. Vooral het niezen. En ’s avonds nemen de klachten dan weer af. Ook is jeuk aan de neus iets dat vrij specifiek bij hooikoorts hoort.
Hooikoortsseizoen
Normaal gesproken bloeien de meeste planten, bomen en grassen tussen februari en september. Dit is natuurlijk deels afhankelijk van het weer. In deze periode zal je dan ook het meest last hebben van hooikoorts. De piek van het hooikoortsseizoen ligt meestal in mei en juni, omdat dan de meeste grassoorten bloeien.
Test
Om vast te stellen of je inderdaad hooikoorts hebt kan je via de huisarts een allergietest aanvragen. Door middel van een bloedonderzoek wordt onderzocht of je antistoffen (Immuunglobine E) in je bloed hebt. Overigens kan je ook op ‘latere’ leeftijd hooikoortsklachten krijgen. Dus het kan je ook ineens overkomen zonder dat je er eerder last van hebt gehad.
Wat te doen bij hooikoorts?
Er zijn een aantal zaken die bijdragen aan een oplossing bij hooikoorts. Of in ieder geval een afname van de klachten bewerkstelligen. Er zijn allerlei medicijnen en neussprays verkrijgbaar. Zowel via de apotheek (via de huisarts) als bij de drogist (zonder recept). Laat je bij twijfel altijd goed informeren. Daarnaast kan je ook zonder het gebruik van medicijnen zorgen dat je klachten afnemen. Houdt bijvoorbeeld je ramen gesloten bij zonnige dagen. Draag buiten altijd een zonnebril. Ga niet zelf het gras maaien. Neem een douche wanneer je buiten bent geweest en trek daarna schone kleding aan. Hiermee voorkom je dat stuifmeel van buiten aan je lichaam en/of kleding blijft plakken en alsnog allerlei klachten veroorzaakt.
Voeding
De laatste jaren blijkt uit allerlei onderzoeken dat ook je voedingspatroon kan bijdragen aan het verminderen van hooikoortsklachten. Zo wordt bijvoorbeeld ananas gezien als een bron van het enzym Bromelaine. Dit stofje helpt allergische reacties verminderen en gaat zwellingen in de neus en luchtwegen tegen.
Ook wordt het eten van (lokaal) gemaakte honing aanbevolen. Deze honing bevat pollen en bacteriën uit je eigen leefomgeving. Je lichaam kan hiermee specifieke weerstand opbouwen tegen allergische reacties op de pollen uit je directe omgeving.
Volg ons