In 5 stappen naar een team dat lekker samenwerkt!
Wil jij mensen in beweging brengen? Ben jij in je team degene die soms met verbazing ziet hoe mensen langs elkaar heen praten, hoe er onbenullige fouten worden gemaakt? Stoom uit de oren, neiging om te gillen?
Misschien ben je manager of leid je soms projecten. Er huist een Martin Luther King in je. ‘I have a team!’ Je hebt een missie en je wilt deze met je team of afdeling delen. Het kan écht beter en makkelijk voel je in al je vezels.
De werkelijkheid is vaak weerbarstig. Mensen hebben een mening. Vind je soms best fijn, maar niet altijd… en soms hebben mensen niet eens een mening, maar zijn ze gewoon boos, hakken in het zand, alles is stom.
Stel je voor hoe t zou zijn als…
…iedereen zich vrij voelt om feedback te geven, en andere collega’s daar dan weer ontspannen op reageren? Projecten worden perfect binnen de deadline opgeleverd. Er wordt gelachen. Iedereen heeft wat voor elkaar over en als iemand binnen je afdeling zou worden geïnterviewd door Studio Sport dan zouden ze zeggen: ‘Je doet het natuurlijk voor het team. Dat ik gescoord heb is natuurlijk leuk, maar uiteindelijk gaat het om de drie punten. Het teambelang staat voorop.’
Zie je het voor je? En hoe ga je dan om met die ‘moeilijke’ types?
Inspiratie nodig?
Deze 5 stappen helpen je aan een team die heerlijk draait en met minder gedoe, meer resultaat haalt.
- Stel vast wat jij het allerbelangrijkste vind in optimaal samenwerken.
Maak een lijstje van 5 kenmerken. Dit kan zijn ontspannen feedback geven, op tijd aan durven geven dat iets niet lukt, de moed hebben om je kwetsbaar op te stellen. - Nadat je deze vijf ideeën op een rijtje hebt gezet deel je ze met je team.
De introductie hierin is belangrijk. Je zal niet de eerste zijn die zich misschien een behoorlijk stukje zit te ergeren aan de fouten die gemaakt worden. Misschien voel je je wel een beetje in de steek gelaten. Met deze irritatie het gesprek beginnen draagt niet bij aan het effect van het gesprek. Heb je veel oordelen over je mensen? Onderzoek ze. Introduceer je bevindingen ontspannen, maar wel concreet en zeg wat jouw idee is.
Vraag om reactie en aanvulling. Iedereen in het team is verantwoordelijk. - Stel naar aanleiding van een dialoog* samen de top 5 vast.
- Door echte nieuwsgierigheid haal je boven tafel wat de eventuele obstakels kunnen zijn. Stel vragen, bijvoorbeeld: wat belemmert jullie om dit echt te doen? Wat helpt hen om meer open te worden, om eerlijk te zijn over wat er wel of niet haalbaar is? Welke invloed heb ik op de openheid?
- Maak afspraken en wees zelf de eerste die zich aan die afspraken houdt. Leg geen dingen op, maar zorg dat je zeker weet dat door de dialoog intrinsieke betrokkenheid is!
- Kom er in een volgende vergadering op terug, waarbij die openheid en lichtheid nog steeds centraal staat. ‘Hoe is het gegaan, wat kan beter?’
*een dialoog is niet helemaal hetzelfde als discussie. In een dialoog vraag je uitgebreid door op wat de ander zegt en mogen standpunten naast elkaar bestaan. Eerst begrijpen en dan begrepen worden, zoals Stephen Covey zei.
Om je te helpen met het gesprek en om de teambuilding te ondersteunen, heb ik het Manifest voor Lekker Samenwerken geschreven. 17 vrolijke en scherpe punten waar je met elkaar over kan sparren.
Hier kun je het Manifest voor Lekker Samenwerken downloaden.
Geschreven door: Johan Stevens
Johan Stevens helpt organisaties. Met veel humor en minder gedoe waardoor teams beter kunnen samenwerken. Hij speelt De Samenwerkingsshow.
De download Manifest voor lekker samenwerken is niet (meer) beschikbaar. Klopt dat?