Koffie, op ieder kantoor onmisbaar
Voor heel veel mensen is koffie onmisbaar om goed aan de dag te beginnen. Door met name de cafeïne in koffie wordt je flink opgepept. Bovendien is goed koffie ook gewoon heel erg lekker. Het kan zelfs in hoge mate bijdrage aan de sfeer op kantoor. Hoe beter de koffie hoe beter de sfeer vinden sommigen. In dit blog vertellen we je iets over de geschiedenis van dit zwarte goud en komen de meest voorkomende en sommige iets minder bekende koffievarianten aan bod.
De geschiedenis van koffie
De koffieplant komt van oorsprong uit Ethiopië. Vanaf de elfde eeuw na Christus werden koffiebonen naar Arabië geëxporteerd en begon men daar voor het eerst koffiebonen te branden en koffie te drinken. Vanaf rond 1615 kwam koffie via Italië ook in grote delen van Europa terecht. Inmiddels is koffie over de hele wereld een van de meest gedronken dranken. Er zijn talloze varianten en we hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet ter inspiratie.
Koffievarianten
- Espresso
Een espresso (niet expresso) is uitermate geschikt voor liefhebbers van een sterke koffie. Meestal drink je een espresso in een of twee slokken op. Je kan er eventueel wat suiker bij doen.
- Ristretto
Is een espresso te soft voor je? Dan kan je nog een stapje verder gaan met een Ristretto. Dit is in principe de meest sterke variant. Dit komt omdat er simpelweg nog minder water is toegevoegd dan bij een espresso.
- Americano
Amerikaanse soldaten die in de tweede wereldoorlog in Italië waren gelegerd vonden de Espresso’s en Ristretto’s vaak veel te sterk. En zo ontstond de Americano. Feitelijk een espresso met extra water waardoor deze minder sterk wordt.
Koffievarianten met melk
- Cappuccino
De meest populaire koffievariant met melk is natuurlijk Cappuccino. Een (goede) Cappuccino wordt gemaakt met een dubbele shot Espresso waar vervolgens opgeklopte of opgestoomde melk aan toegevoegd wordt. Een Barista vindt het vaak ook leuk om de melk allerlei mooie figuurtjes te creëren bovenop je Cappuccino. Dit noem je Latte Art. De koffiemachine op kantoor kan dit uiteraard jammer genoeg niet. Wist je overigens dat het in Italië absoluut niet gebruikelijk is om na het ontbijt nog Cappuccino te drinken? Sterker nog: het is absoluut not done. En Italianen nemen hun koffie (gebruiken) zeer serieus.
- Latte
Een Latte, ook wel koffie verkeerd genoemd lijkt een beetje op een Cappuccino alleen dan met meer melk. Ook wordt de melk minder opgeschuimd waardoor deze minder dik is. Omdat er meer melk wordt gebruikt zal de koffiesmaak minder sterk zijn en smaakt deze koffiesoort dus zachter dan een Cappuccino.
- Flat White
De Flat White lijkt op en Cappuccino of een Latte. Het verschil is dat de melk veel dunner opgeschuimd wordt. Er ligt dus een dunner laagje melk op de koffie. Hierdoor smaakt de Flat White weer sterker dan een Cappuccino of een Latte.
- Latte Macchiato
Na de Cappuccino is dit de meest populaire koffievariant met melk in Nederland. Een Latte Macchiato wordt in een lang doorzichtig glas geschonken. Een groot verschil met een Cappuccino of Latte is dat de espresso eerst in het glas geschonken wordt. Daarna pas de opgeklopte melk. Je ziet door het glas dan ook duidelijk twee verschillende lagen.
Volg ons