Let hierop bij het schrijven van Engelse teksten: 3 tips!
In een eerder blog heb je al kunnen lezen hoe spelfouten in teksten onprofessioneel en onbetrouwbaar over kunnen komen. Dit is ook zo bij fouten in de zinsopbouw van een tekst. Elke taal kent zijn eigen regels voor zinsopbouw, zo ook het Engels. Er zijn overeenkomsten, maar ook verschillen. In dit blog zullen we naar drie belangrijke onderdelen van de zinsopbouw kijken en de regels die verschillen van het Nederlands nader uitleggen.
Woordvolgorde
De Engelse taal kent een standaard woordvolgorde die bijna elke zin volgt:
- Onderwerp
- Gezegde/werkwoord
- Lijdend/meewerkend voorwerp
- Plaatsbepaling
- Tijdsbepaling
Natuurlijk is niet elke zin op deze manier opgebouwd, er zijn vele variaties op deze standaard structuur. Zo kan je de plaats- en tijdsbepaling naar voren halen om er meer nadruk op te leggen. Belangrijk daarbij is om plaats nooit na tijd te plaatsen, dit is altijd fout. Ook kunnen de plaats- en tijdbepaling niet middenin de zin geplaatst worden.
In het Nederlands kunnen de werkwoorden verspreid over de zin staan, in het Engels is het de bedoeling dat je de werkwoorden dicht bij elkaar houdt, anders is de zin lastig te begrijpen.
Interpunctie
Regels rondom punten, uitroeptekens, hoofdletters en vraagtekens zijn grotendeels hetzelfde in het Nederlands en het Engels. Er zijn echter een aantal regels waar je op moet letten bij de komma’s en semicolons.
- Een komma gebruik je om twee hoofdzinnen te verbinden. Hierbij gebruik je ook een voegwoord zoals ‘and, for, or, but’. Een voorbeeld: Amy ordered a cake, but the store sold them all.
- Een komma wordt gebruikt na een bijwoord aan het begin van de zin, bijvoorbeeld: Therefore, they went home. Deze kan ook gebruikt worden voor en na een bijwoord in het midden van de zin, bijvoorbeeld: The store was closed, therefore, they went home. Voorbeelden van bijwoorden zijn: ‘therefore, however, furthermore’.
- Ook wordt een komma gebruikt voor en na een bijstelling. Let op of het zinsdeel dat je tussen de komma’s plaatst wel echt een bijstelling is en niet belangrijk voor de betekenis van de zin. Als het zinsdeel wel belangrijk is voor de betekenis van de zin, mag de zin natuurlijk niet tussen komma’s geplaatst worden.
- De semi-colon wordt weinig gebruikt in het Nederlands, maar veel in het Engels. Deze gebruik je om twee zinnen aan elkaar te verbinden die nauw verbonden zijn omdat ze over hetzelfde gaan en grotendeels dezelfde betekenis hebben. Voorbeeld: it was winter; snow was sticking to the ground.
Actieve/passieve zin
In een actieve zin (ook wel bedrijvende vorm genoemd) wordt een handeling uitgevoerd door het onderwerp. Als je nadruk op de handeling wilt leggen kan je de zin omvormen naar een passieve zin waarbij de handeling centraal staat en het onderwerp deze ondergaat. Om dit verder uit te leggen zullen we een voorbeeldzin gebruiken.
- Actief: Billy throws a ball.
- Passief: A ball is being thrown by Billy.
Een passieve zin wordt als volgt opgebouwd. Je begint met het lijdend voorwerp of meewerkend voorwerp uit de actieve zin en maakt deze het onderwerp. Het nieuwe onderwerp wordt altijd gevolgd door een vorm van to be, in dit geval ‘is’. Hierna volgt een voltooid deelwoord/Past Participle, in dit geval ‘being’, en het werkwoord. Vervolgens wordt het onderwerp uit de actieve zin omgevormd naar een lijdend voorwerp. Je kan het lijdend voorwerp ook weglaten als je extra nadruk wilt leggen op het gooien van de bal.
Let op! Gebruik de passieve zin alleen als het nodig is. Bij bovenstaande zin is het raar om de nadruk te leggen op de bal omdat dit niet het belangrijkste deel is van de zin, doe dit dan ook niet.
Extra leestip: Lees ook: Dé 10 gouden tips om je Engels heel makkelijk te verbeteren.
Geschreven door Anneke Panella – Drijver
Volg ons