Maak een Engels taaldagboek: Say hello to motivation!
Wanneer je een beroep moet doen op je Engelse taalvaardigheid als je in contact komt met internationale collega’s kan het frustrerend en teleurstellend zijn als je merkt dat je taalvaardigheid niet op het gewenste niveau zit. Het daarom fijn om actief bezig te zijn met het leren van de Engelse taal. In verband met het drukke werkleven kan dit echter lastig zijn, of is het moeilijk om hier motivatie voor te vinden. Niet getreurd, deze blog biedt namelijk een oplossing die jij als steuntje in de rug kan gebruiken: een Engels taaldagboek!
Wat is een Engels taaldagboek?
In een gewoon dagboek wordt er geschreven over de ups en downs van het leren. In een taaldagboek wordt hetzelfde gedaan, maar specifiek gericht op taal. Je kunt bijvoorbeeld mijlpalen, dieptepunten, en alles daartussenin opschrijven. Net als in een gewoon dagboek omschrijf je welke gedachten en gevoelens naar voren komen bij het leren van de taal. Dit kan positief zijn, zoals trots, of negatief, zoals frustratie.
Naast de gevoelens die een taal leren bij je oproepen, gebruik je het taaldagboek als een notitieboek waarin je je vooruitgang bijhoudt. In je taaldagboek kan je bijvoorbeeld ook ezelsbruggetjes, woordenlijsten en vergelijkingen met het Nederlands opnemen. Daarnaast kan je jezelf uitdagen en ruimte vrijhouden voor creativiteit: daag jezelf bijvoorbeeld eens uit om een gedichtje te schrijven met vijf nieuwe woorden die je net geleerd hebt.
Waarom een taaldagboek?
Het leren van een taal gaat in ups en downs. In het werkende leven ben je je eigen baas over het leren van een taal. Er zijn geen deadlines en er zijn geen toetsen of docent die je achter de hielen zit. Aan de ene kant is dit fijn, maar het kan er ook voor zorgen dat je soms wat motivatie mist.
Een taaldagboek helpt je bij het vinden en vergroten van die motivatie. Je bent je namelijk een stuk meer bewust van je eigen proces. Wanneer je dit niet bijhoudt kan het moeilijk zijn om concrete vooruitgang te zien, maar door een taaldagboek staat het zwart op wit dat je toch echt vooruitgang boekt. Je kunt de ups gebruiken als herinnering hoe fijn het was een doel bereikt te hebben. De downs laten je beseffen dat je over valkuilen en struikelblokken heen kunt groeien.
Praktische tips
- Probeer je dagboek overzichtelijk te houden: noteer een titel en de datum waarop je schrijft.
- Houdt mijlpalen van je leerproces bij: zoals onderwerpen die je al geleerd hebt, gebieden die extra moeite kosten en prestaties waar je trots op bent.
- Maak een woordenlijst waarin je nieuwe woorden opslaat. Geef hierbij niet enkel een Nederlandse vertaling van het nieuwe Engelse woord, maar daag jezelf uit om wat meer informatie op te zoeken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de uitspraak, het woordtype, en/of een voorbeeldzin.
- Speel met nieuwe woorden. Heb je veel nieuwe woorden geleerd? Schrijf een verhaal of gedicht waarin je deze woorden verwerkt, of maak een woordweb.
- Schrijf ideeën, memo’s, gevoelens en gedachten direct op en bewaar het noteren niet tot later!
- Schrijf zoveel mogelijk op (dus echt zo uitgebreid mogelijk). Dingen die in eerste instantie onbelangrijk lijken kunnen later toch waardevol zijn.
- Lees met regelmaat terug in je dagboek. Door herhaling en terugkoppeling train je je hersens namelijk extra!
Met dank aan Anneke Drijver, Improve Your Business English
Volg ons