Mannelijke versus vrouwelijke secretaresses
Wat is toch de reden dat er tot op de dag van vandaag nog steeds voornamelijk vrouwelijke secretariële ondersteuners zijn en amper mannelijke? 99% is namelijk vrouw en slechts 1% is man.
- Is dat omdat er voornamelijk veel mannelijke en minder vrouwelijke leidinggevenden zijn die ondersteund moeten worden?
- Of is dit omdat mannelijke assistenten worden bestempeld als homoseksuelen, en leidinggevenden dat gehuppel niet willen?
- Heeft het er misschien ook mee te maken, dat leidinggevenden nogal oubollig reageren als er een man reageert op de vacature van assistent?
Al tientallen jaren zijn assistenten voornamelijk vrouwen. Leidinggevenden, managers, etc., weten niet hoe het is om een man te hebben op zo’n plek. Het is te vergelijken met vrouwen die kraanmachinist of vrachtwagenchauffeur willen worden. Ook dan word je met rare ogen aangekeken. Je wordt tegenwoordig te gemakkelijk in een hokje geplaatst en mensen houden je ook in dat hokje, welke tegenargumentatie je ook gebruikt.
Waar ligt dat aan?
Waar vinden we bijvoorbeeld wel mannelijke assistenten? Is dat binnen de overheid of het bedrijfsleven? Hebben mannen bijvoorbeeld last van machogedrag en waarderen en tolereren leidinggevende dit niet? Hebben ze een te groot ego en zijn ze op zoek naar macht? Worden mannelijke assistenten tegengewerkt doordat leidinggevenden dit denken?
Om te weten hoe andere mannelijke secretariële ondersteuners over dit vraagstuk denken, heb ik twee mannelijke secretariële ondersteuners gevraagd of zij een aantal vragen voor mij willen beantwoorden.
Kunnen jullie iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Reza, 38 jaar en werk sinds 2010 als assistent binnen de ING. Ik ben in 2000 bij ING begonnen, toen in een andere functie. Ik woon in Amsterdam. Ik houd van uitgaan en reizen.
Mijn naam is Kees de Voogd en ik werk niet bij RIVM maar bij een leverancier van ICT diensten. Ik ben getrouwd en we hebben twee zoons. In hart en nieren ben ik een ondersteuner; van harte behulpzaam. Bij online zelftests scoor ik vooral op typeringen als Bedrijfsman, Groepswerker en Monitor. Mijn talenten liggen respectievelijk in het praktisch en doelmatig uitwerken van ideeën en concepten, het creëren van gezamenlijkheid en verbondenheid in een team en het kritisch en objectief analyseren van ideeën en concepten. Communicatief, inlevingsvermogen, humor, kennis en professionaliteit zijn de kwaliteiten die ik daarbij inzet.
Wat is volgens jullie de reden dat er meer vrouwelijke secretariële ondersteuners zijn dan mannen?
Reza: Het vak wordt als vrouwelijk gezien, de functie is vaak niet zwaar genoeg, de functie heeft geen uitstraling en vooral ook door de diversiteit van werkniveaus in deze functie, een teamsecretaresse doet vaak ander werk dan een directiesecretaresse of een secretaresse van de Raad van Bestuur.
Kees: Volgens mij is de reden dat meer vrouwen dan mannen dit werk doen omdat vrouwen een voordeel hebben in de wijze waarop zij denken. Vrouwen verbinden alles, maar dan ook alles met elkaar en onthouden ook veel meer details dan mannen. Mannen hebben weer andere kwaliteiten en het hangt ook van de afdelingswerkzaamheden af of die van nut zijn ja dan nee.
Wat vinden jullie ervan dat mannelijke secretariële ondersteuners standaard worden bestempeld dat ze gay zijn?
Reza: Het algemene (onjuiste) beeld heerst dat een man in een ‘vrouwelijk’ beroep geen ‘man’ is. Zelf denk ik vaak, wat een geouwehoer ik verdien meer salaris dan menigeen.
Kees: Als dat zo is, dan vind ik dat narrowminded denken en geheel niet relevant; ik heb verder geen vergelijkingsmateriaal.
Denken jullie dat er veel mannelijke en minder vrouwelijke leidinggevenden zijn die ondersteund moeten worden, en dat dit betekent dat er meer vrouwelijke secretariële ondersteuners zijn?
Reza: Nee.
Kees: Nee, dat denk ik niet. Zie mijn antwoord ook bij vraag 2. Bij ons bedrijf is een redelijke mix aanwezig in man/vrouw leidinggevende.
Heeft het er mogelijk mee te maken, dat leidinggevenden nogal oubollig reageren op het feit als er een man reageert op de vacature van assistent?
Reza: Geen idee, ik heb alleen maar positieve ervaringen, men vindt het leuk, het is anders, maar ik werk in een groot internationaal bedrijf. Ik weet niet hoe het in de periferie van Nederland is.
Kees: Als eerste zou dat nogal discriminerend zijn, dus verboden. Ten tweede herken ik dat niet; bij mij gold gewoon enthousiasme.
Vinden jullie meer mannelijke secretariële ondersteuners in het bedrijfsleven of de overheid?
Reza: Geen idee.
Kees: Ik heb geen idee; eerlijk gezegd ken ik er geen…;-)
Hebben mannelijke secretariële ondersteuners last van machogedrag?
Reza: Vast niet, ik denk dat het juist goed is meer mannelijke ondersteuners, je hebt dan veel minder dat gekakel tussen vrouwen.
Kees: Mijn idee is als je dit werk leuk vindt en graag wilt dan zit je in een “oranje” kleurenschema zoals gebruikt wordt om mensen in te delen. Die groep is vooral sociaal betrokken, gericht op relaties en wil een rol spelen. Ik vind mezelf geen macho.
Hebben mannelijke secretariële ondersteuners last van een te groot ego en zijn ze op zoekt naar macht?
Reza: Geen idee.
Kees: Ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
Worden mannelijke secretariële ondersteuners tegengewerkt doordat leidinggevende denken dat ze last hebben van machogedrag, een groot ego hebben en op zoek zijn naar macht?
Reza: Vast niet.
Kees: Ik heb geen vergelijkingsmateriaal.
Hierbij wil ik Reza en Kees de Voogd bedanken voor het beantwoorden van mijn vragen!
Volg ons