NLP: Effectiever communiceren en groeien met eenvoudige technieken
Heb je weleens van NLP gehoord, maar vraag je je af wat het precies is en wat je ermee kunt? Mischa Westerhof – Ringenoldus, een ervaren secretaresse die de NLP-opleiding heeft gevolgd, deelt in dit blog haar persoonlijke ervaringen. NLP, oftewel Neuro Linguïstisch Programmeren, helpt haar om effectiever te communiceren en haar gedrag bewust te sturen. Ontdek hoe eenvoudige technieken zoals ankeren en visualiseren haar zowel in haar werk als in haar dagelijks leven ondersteunen en hoe jij dit ook kunt toepassen.
Wat is NLP eigenlijk?
“Goh, wat leuk dat jij je opleiding NLP practitioner hebt afgesloten… Wat is dat eigenlijk NLP?”
Deze opmerking kreeg ik regelmatig tijdens en na afloop van deze studie. Onbekend maakt onbemind en dat geldt ook voor NLP. En dat terwijl het zoveel heeft opgeleverd voor mijzelf en daardoor ook voor anderen. Het is een opleiding waar heel veel mensen iets aan hebben. Daarom een kleine uitleg over Neuro Linguïstisch Programmeren, oftewel NLP.
NLP in twee delen: Interventies en Communicatie
NLP kan je grofweg verdelen in interventies en communicatie. Interventies zijn diverse technieken om het onderbewustzijn te (her-)programmeren. Een goed voorbeeld hiervan is Pavlov’s techniek. Binnen de NLP wordt dit Ankeren genoemd. Het werkt op dezelfde manier: een gebaar, teken of woord kan verankerd worden met een reactie. Dit kan je gebruiken om jezelf te sterken tijdens een lastig gesprek. Ook een vervelende herinnering uit het verleden kun je herijken. Wat je je niet realiseert: iedereen is de hele dag omgeven door ankers. Je eigen naam is daar een voorbeeld van, evenals reclame-uitingen, rituelen, etc.
Voorbeeld van een NLP-techniek: Ankeren
Om de NLP-ankertechniek even uit te leggen is lastig, omdat er een theorie achter zit. Wel kan je op de volgende manier eenvoudig ankeren. Dit was een opdracht die wij ook in onze opleiding kregen.
Ga in gesprek met een collega, vriend(in), relatie of wie dan ook. Vraag naar leuke dingen. Elke keer als die persoon lacht, geef je met een vinger een klopje op een tafel, je eigen arm of been. Je kunt ook een geluidje gebruiken, de persoon zelf zachtjes aanraken, een klein gebaar maken, als het maar subtiel is. Als je dit 5-10 minuten volhoudt, heb je een “lach” geankerd. Als je daarna met dezelfde persoon in gesprek gaat, kun je de lachreactie weer oproepen. Zonder dat die persoon zich daarvan bewust is. Let wel: een anker vervaagt als het ongebruikt blijft. Wil je het versterken, dan moet je de techniek herhalen. Mijn klopje op de tafel bracht in ieder geval de lach op het gezicht van mijn studiegenoot, zonder dat zij dit wist.
Visualiseren als krachtige vorm van ankeren
Ook visualiseren is een vorm van ankeren. Zelf gebruik ik dit als ik bijvoorbeeld een lastig gesprek inga. Ik blijf vooraf tegen mijzelf zeggen dat ik rustig blijf, dat ik nadenk bij wat ik zeg en vooral de ander de ruimte geef. Dit kan ik versterken door even met mijn vingers mijn dij aan te tikken bij een bepaald woord = ankeren.
Communicatie en het onderbewustzijn
Mijn voorkeur ging en gaat uit naar het communicatiegedeelte. Dit gaat in op hoe wij met elkaar communiceren. Naast het verbale gedeelte, 7%, is er een groot non-verbaal gedeelte: 55% lichaamstaal en 38% tonaliteit. Nieuw voor mij was de invloed van ons onderbewustzijn. Dit bepaalt voor 95% ons handelen, denken en doen. 5% doen we bewust. Als iemand roept dat hij of zij goed over het besluit heeft nagedacht, dan lach ik even. Nee hoor, het besluit heb je allang genomen. Pas achteraf ga je het genomen besluit beargumenteren.
De kracht van woorden: niet en ja, maar…
Twee van die dingen waar ik steeds mee bezig ben, zijn de woordjes “niet” en “ja, maar…”
Het onderbewustzijn kent het begrip “niet” niet 😊. Denk maar eens aan: “niet achter je kijken, daar staat…” En wat doe je? Inderdaad, je kijkt even om. Elke keer is het weer een uitdaging om dit woord ongebruikt te laten en een vervangende term te gebruiken.
Dit geldt ook voor “ja, maar…”. De woordjes “ja, maar” ontkrachten alles wat daarvoor is gezegd. “Dat zeg je nu wel, maar…” En inderdaad, je bent het er niet mee eens.
Deze laatste opdracht heb ik overigens niet zelf bedacht. Deze stond in het NLP Doe-boek. Een boek met 52 NLP-opdrachten, een jaar lang bewust bezig blijven met NLP.
NLP in de praktijk: Sleutels vinden
Om mijn onderbewustzijn bezig te houden: ik ben vaak mijn sleutels kwijt. Als ik tegen mijzelf zeg “ik ga mijn sleutels zoeken”, dan vind ik ze niet. Als ik echter zeg “ik ga mijn sleutels vinden”, dan vind ik mijn sleutels. Tenslotte wist je onderbewustzijn echt nog wel waar ze lagen.
NLP is een levenslange reis
NLP is niet voor even, het is voor de rest van je leven. Het is zoveel meer dan de paar dingen die hierboven zijn genoemd. Hoe maak ik een goede verbinding met de ander? Zijn of haar taalgebruik is gelinkt aan de zintuiglijke voorkeurswaarneming, herijken/herkaderen, Model of World. Eén ding mag duidelijk zijn: ik heb ervan genoten! Het was af en toe zwaar, confronterend en uitdagend, maar alleszins de moeite waard. Ik gebruik het niet alleen voor mijn vak als managementondersteuner. Ik ben daarnaast ook examinator, voorzitter van de Regiegroep en geef workshops. Bij al die verschillende taken komt NLP altijd van pas.
Volg ons