Omgaan met emoties op het werk
Je hebt van die collega’s die altijd wat later komen en wat eerder naar huis gaan. Of die je altijd achter de broek moet zitten bij een deadline. Collega’s of managers die zich gedragen op een manier waarvan jij vindt: Dat doe je toch niet?!? En misschien heb je op je werk wel verwante zielen met wie je dit soort klachten naar hartenlust kunt delen. Want nee, dit slaat toch werkelijk nèrgens op! Lekker even je hart luchten. Hèhè, dat lucht op!
Of toch niet?
Want als het weer gebeurt, boeit het je dan niet meer? Of slaat het metertje dan nog even extra in het rood? In het laatste geval is je aanpak niet erg effectief. En zou het ook anders kunnen?
Absoluut. Of het nu om boosheid, angst, verdriet, schaamte of blijdschap gaat, het is goed om je te realiseren dat de ander niet de oorzaak van jouw emotie is. “Ja dûh”, hoor ik je denken. “Als die ander niet zo stom deed, had ik hier geen last van.” Dat lijkt dus maar zo. De ander drukt –vaak onbewust- bij jou op een knop. Die knop, die is dus van jou en daar kun je wat mee. Jij hebt invloed op de last die je ervaart.
Oh ja, hoe dan?
In de basis is elke emotie die je ervaart van jezelf. Dat betekent dat hij in eerste instantie over jou gaat en niet over de ander. Je legt iets van jezelf bij de ander neer. Met een mooie psychologische term heet dat projectie. Het is onmogelijk om niet te projecteren. Wie nog ademt, projecteert. Een vuistregel daarbij is: Hoe groter de emotie, hoe groter de projectie. De directe aanleiding dan alleen maar de trigger en niet waar het werkelijk over gaat.
Waar gaat het dan wel over?
Als we even uitgaan van boosheid, dan heeft dat meestal met grenzen te maken. Neem eens een actuele werksituatie waar je boos over was. Om wel grens van jou ging het? En is die al vaker overschreden, ook door anderen?
Als boosheid overgaat in woede, dan is er iets behoorlijk ver overschreden en/of heb je een grote gevoeligheid op dat punt. Het is dan heel goed mogelijk dat je veel meer bij je collega neerlegt dan passend is. Bijvoorbeeld omdat je al jaren last hebt van mensen die deze grens bij je overschrijden, maar dat je nooit echt goed voor jezelf kon opkomen en dat nu ineens de bom barst.
Als je dit in beeld krijgt, kun je de situatie terugbrengen naar reële proporties. Dat maakt het mogelijk om je grenzen te herkennen en aan te geven. En wellicht ook om je weerbaarheid te vergroten en zo –met respect voor de ander- meer ruimte voor jezelf te creëren. Ze zult zien dat je dan bij een volgende gelegenheid niet meer zo diep geraakt wordt.
Mag je dan geen emoties meer hebben? Zeker wel. Wegstoppen en ontkennen is tamelijk ongezond. Bovendien, het zijn je beste raadgevers! Dus als je een emotie ervaart, keur dat dan niet af, maar zorg dat je hem benut!
Geschreven door Monique Damen
Monique Damen is Professioneel Groeibegeleider. In haar trainingen en als coach verbindt ze je met je Eigen Wijsheid. Hierdoor ga je onbewuste belemmeringen herkennen èn leer je dieper liggende hulpbronnen aan te boren om zo stappen vooruit te zetten. Dit alles met een gezonde dosis plezier en ontspanning. Meer weten? www.kommacoaching.nl.
Heb je een vraag over een concrete situatie? info@kommacoaching.nl of 06-53448865
Volg ons