Onderzoek je eigen uitstelgedrag
Het uitstellen van klussen. Waarom doen we dat eigenlijk? Het is goed om bij deze vraag stil te staan want het antwoord biedt gelijk een opening naar het doorbreken van je patroon.
Hieronder noem ik een aantal veel voorkomende redenen met een stap op weg naar de oplossing. Kijk maar eens wat je herkent.
1. Onvoldoende kennis of vaardigheden
Wanneer je deze reden herkent, vraag je dan nog eens af of het werkelijk klopt dat je niet over de juiste kennis een/of vaardigheden beschikt. Als het werkelijk klopt dan kun je om meer informatie of hulp vragen, de klus teruggeven of je kunt vragen om een training of opleiding zodat je het straks wel goed kunt. Als het slechts een veronderstelling is dan raad ik je aan om ‘gewoon’ te beginnen, eventueel met ondersteuning van een ervaren collega. Misschien heb je dan eigenlijk last van één van de volgende redenen.
2. Perfectionisme
Perfectionistische mensen streven ernaar hun werk tot in de details goed te doen. Maar als perfectionisten doorschieten en ze nooit tevreden zijn met het resultaat van hun werk, dan gaan ze als een berg tegen het werk opzien. Herken je dit? Experimenteer dan eens met ‘goed genoeg’. Jij bent waarschijnlijk zelf de enige die zulke hoge eisen stelt. Maak een begin en stem af met degene waarvoor je de klus doet. Je opdrachtgever of klant kan je helpen bij het bepalen wat ‘goed genoeg’ is.
3. Angst
Sommige mensen vinden het griezelig om te laten zien wat ze kunnen en beginnen er daarom maar niet aan. Zolang niemand hen ziet, ontvangen ze ook geen feedback. Helaas ook geen positieve feedback. Herken je dit? Realiseer je dan dat je jezelf en je omgeving te kort doet. Probeer een kleine eerste stap te zetten en stem af met degene waarvoor je de klus uitvoert. Geniet van eventuele complimenten en bedenk dat je je vooral kunt ontwikkelen aan de dingen die niet helemaal goed zijn gegaan.
4. Te groot
De klus is veel te groot en niet overzichtelijk. In je hoofd is het een enorme grote berg waar geen einde aan komt.
Een ingang naar de oplossing is dan om de klus heel concreet in kaart te brengen. Wat moet er precies gebeuren? Welke stappen horen hierbij? Wanneer moet het klaar zijn? Etcetera. Hak de berg als het ware in stukken en begin bij stap 1. Als je een eerste stap heb gezet volgt de rest van het pad vaak vanzelf.
5. Niets afmaken
En dan zijn er mensen die steeds weer aan iets nieuws beginnen maar niets afmaken. Het afronden van klussen is dan vooral hetgeen wordt uitgesteld. Alles losse eindjes worden tenslotte een berg die onoverkomelijk lijkt. Behoor jij tot deze groep? Neem dan de volgende uitspraak eens ter harte: ‘Juist in het afronden van projecten vind ik de motivatie en energie om weer aan iets nieuws te beginnen’. Wanneer je je zaken niet goed afrond werk je eigenlijk behoorlijk inefficiënt en laat je een aanzienlijke bron van energie onbenut. Boor die bron aan en maak in het vervolg een klus van begin tot eind af. Probeer en ervaar het. Je zult versteld staan! In mijn praktijk is dit vaak een enorme eye-opener voor mensen.
Lukt het je niet alleen om je uitstelgedrag te doorbreken? Wil je graag begeleiding? Schroom dan niet om contact met me op te nemen! Lees hier meer over een individueel traject.
Wil je meer leren over slimmer werken en betere werkgewoonten? Schrijf je dan in voor Het Betere Werken in één dag.
Ingrid van Dijk.
Ingrid van Dijk is professional organizer en met haar bedrijf Beddingwerk traint en coacht zij mensen en organisaties die grip willen krijgen op hun tijd en taken om zo met energie te werken aan de zaken die er werkelijk toe doen. Kijk op www.beddingwerk.nl.
Wouw, helemaal goed! Hierbij heb ik het antwoord op een vraag die langere tijd sluimerde. Dank je wel.