Ontdek de kracht van blind typen: een snelcursus
Misschien denk je er nooit over na. Maar kan jij blind typen? Blind typen betekent dat je met tien vingers typt zonder naar je toetsenbord te kijken. Voor een secretaresse lijkt het misschien vanzelfsprekend, maar dat is lang niet altijd het geval. Toch is het een handige en tijdbesparende vaardigheid. In dit blog duiken we dieper in op de vaardigheid van het blind typen. Zie het als een ‘kleine cursus’ om je een stukje op weg te helpen.
Tijdbesparing
Misschien wel de belangrijkste reden om blind te willen typen is tijdbesparing. Mensen die niet blind kunnen typen, gebruiken meestal twee vingers, vaak de wijsvingers. Hierbij halen ze een typesnelheid van 100-180 aanslagen per minuut, wat neerkomt op 100-180 letters en tekens per minuut. Mensen die blind kunnen typen en dit al op jonge leeftijd hebben geleerd, bereiken vaak 300-450 aanslagen per minuut. Dat is dus soms wel tot vier keer zo snel.
Professioneel
Los van de tijdbesparing is het blind kunnen typen gewoon ook een professionele vaardigheid die je als secretaresse eigenlijk moet willen bezitten. Het komt niet heel professioneel over wanneer je met twee vingers typt en tussendoor vaak op je toetsenbord moet spieken waar ook alweer de letter a zich bevindt. Wanneer je met tien vingers blind kan typen, weet je als vanzelf dat je de letter a met je linker pink aanslaat.
Jong geleerd is oud gedaan
Blind leren typen is echt zo’n vaardigheid waarvan je kan zeggen: ‘jong geleerd is oud gedaan’. Daarom kozen met name in het verleden veel ouders ervoor om hun kind een typecursus te laten volgen. Het is net als fietsen, je verleert het nooit en je profiteert er je hele leven van.
Nooit te oud om het alsnog te leren
Typen is een vaardigheid waarvoor je nooit te oud bent om het nog onder de knie (of in je vingers) te krijgen. Je kan het jezelf ook aanleren. Bijvoorbeeld door je toetsenbord af te dekken. Begin altijd in de beginstand. Die vind je door de twee handige puntjes op je toetsenbord. Op de letter F leg je linker wijsvinger en op de letter J leg je je rechter wijsvinger. Je overige vingers ernaast en je beide duimen op de spatiebalk. En oefenen maar.
Begin ook met letterreeksen op je basispositie. Dus van links naar rechts: ASDFGHJKL en bouw het vanuit daar steeds verder uit. Nog beter is het natuurlijk om een typecursus te volgen. Dan leer je veel sneller om blind typen. Er zijn talloze typecursussen te vinden. Uiteraard ook online. Ga er vanuit dat je wanneer je op latere leeftijd begint met een typecursus je meestal binnen een maand of twee à drie in staat bent om met tien vingers blind te typen.
3 extra tips om blind te leren typen
#1 Gebruik software en/of apps
Er zijn veel gratis en betaalde typelessen, software en apps beschikbaar die speciaal zijn ontworpen om je te helpen bij het leren blind typen. Programma’s zoals Ticken (niet gratis), TypingClub (gratis) bieden gestructureerde lessen en oefeningen die je progressie bijhouden en je helpen om systematisch te verbeteren. Door regelmatig met deze tools te oefenen, zul je merken dat je snelheid en nauwkeurigheid snel toenemen.
#2 Oefen regelmatig
Consistentie is de sleutel tot het leren van een nieuwe vaardigheid. Maak een dagelijks oefenschema waarbij je bijvoorbeeld 15-30 minuten per dag besteedt aan oefenen. Stel haalbare doelen voor jezelf, zoals het bereiken van een bepaalde snelheid of nauwkeurigheid binnen een bepaalde tijd. Door jezelf uit te dagen en te motiveren met kleine mijlpalen, blijf je gemotiveerd en zie je continue verbetering.
#3 Kijk niet naar je toetsenbord
Een veelgemaakte fout is toch ‘af en toe spieken’ naar het toetsenbord. Probeer dit echt te vermijden. Een goede manier om dit te doen is door een doek of een speciaal hoesje over je toetsenbord te leggen. Dit dwingt je om te vertrouwen op je geheugen en spierherinnering, wat essentieel is voor het blind typen. Hoe meer je oefent zonder te kijken, hoe sneller je vingers de juiste toetsen automatisch zullen vinden.
Volg ons