Op je werk heb je doorgaans aan vrouwen meer dan aan mannen
Deze stelling baseer ik niet alleen op mijn eigen ervaring als werkgever, maar het blijkt inmiddels uit heel wat wetenschappelijk onderzoek. Voor de goede orde: dat geldt in algemene zin, want er zijn heel wat uitzonderingen die deze regel bevestigen.
Dat meisjes het gemiddeld beter doen dan jongens begint al op jonge leeftijd, want meisjes hebben sneller in de gaten hoe het concept ‘leren’ werkt. Ze begrijpen al op school hun taken eerder en organiseren hun werk daardoor beter. Dat zet zich later door in hun beroepsleven, laten andere onderzoeken zien. Ze werken harder en zijn productiever: zo krijgen ze vergeleken met mannen ruim 10 procent meer werk toegeschoven, maar produceren in dezelfde tijd desondanks meer. Daarnaast gaan ze beter met hun collega’s om en lossen ze problemen en ruzies sneller op. Ze worden op elk niveau van de organisatie (en op bijna alle gebieden) als effectiever gewaardeerd dan hun mannelijke collega’s, ook door hun mannelijke leidinggevenden.
En of dat allemaal nog niet genoeg is, scoren vrouwen gemiddeld genomen hoger dan mannen als het gaat om eigenschappen als sociale vaardigheden, emotionele intelligentie en nog veel meer. Daar komt bij dat er in het bedrijfsleven een duidelijke kentering waarneembaar is. De traditionele bedrijven, gecentraliseerd en hiërarchisch georganiseerd, worden langzaam maar zeker ingehaald door een nieuw type bedrijven: meer gericht op openheid, op samenwerking en op het delen van informatie, ideeën en meningen. Het type bedrijven waar vrouwen zich als een vis in het water voelen. Behalve dat ze meer vertrouwen geven, zijn vrouwen bovendien net iets geduldiger dan mannen, en luisteren én communiceren ze daardoor beter. Vrouwen hebben een openere en vriendelijkere manier van communiceren, zijn meer betrokken en meer begripvol. Mannen vertellen liever wat ze willen dan dat ze dat op een open manier bespreekbaar maken. Vrouwen zijn beter in het zoeken naar consensus, in het opbouwen van relaties.
Maar waarom zijn het er naar verhouding dan nog altijd zo weinig vrouwen in leidinggevende functies? Een niet onbelangrijke oorzaak daarvan is dat veelbelovende vrouwen hun loopbaan gemiddeld maar elf jaar voortzetten. De voornaamste oorzaak is niet – zoals vaak wordt gedacht – de zorg voor de kinderen, want het overgrote deel werkte gewoon door, ook na de geboorte van hun tweede kind. Het probleem bleek in de werksfeer te liggen, voor een deel met als oorzaak dat parttime werken niet beviel. Te vaak betekende het dezelfde hoeveelheid werk, terwijl ze voor een lager aantal uren werden betaald. Ook betekende parttime werken dat ze daardoor minder belangrijk en invloedrijk werden.
Maar er speelt nog iets. Bij vrouwen is het beeld ontstaan dat je je in veel banen meer als een man moet gedragen als je succes wilt hebben. Dat je harder en berekenender moet zijn en dat je niet je emoties mag tonen, maar eerder blijk moet geven van een bepaalde mate van agressiviteit. Mannen hebben een houding van: ‘het gaat om de knikkers, niet om het spel’, en dat is ze niet kwalijk te nemen. Onze hele kapitalistische samenleving is op dat beginsel gebaseerd. Dat roept vooral bij vrouwen steeds meer weerstand op. Ze zien dat er in de praktijk weinig terechtkomt van het sprookje dat iedereen zou profiteren van het huidige marktdenken; ze zien dat de sociale en economische ongelijkheid groter is dan ooit, en ze zien ook dat in onze westerse wereld het aantal mensen dat in armoede leeft steeds sneller groeit.
Bij een meta-studie van 66 wetenschappelijk onderzoeken onder een kleine 20.000 mensen bleek dat mannen veelal geloven dat geld het belangrijkste is. Hun motieven en voorkeuren in het leven draaien om omzet, budget en winst. Vrouwen identificeren zich gemiddeld genomen eerder dan mannen met morele eigenschappen als eerlijkheid, onzelfzuchtigheid en vriendelijkheid.
Over de auteur
Zijn vrouwen betere mensen? Leo Pot zocht en vond het antwoord op de vraag of vrouwen het in moreel opzicht winnen van hun mannelijke soortgenoten. Zijn ze bijvoorbeeld inderdaad eerlijker, betrokkener en socialer? En zijn het bijvoorbeeld ook betere medewerkers, leiders en politici?
De antwoorden zijn soms verrassend en ze maken duidelijk waarom vrouwen bezig zijn met een snelle opmars. De gevolgen ervan zullen steeds groter worden: machtsverhoudingen en rolpatronen veranderen en dat zal voor veel mannen heel confronterend zijn.
Een boeiend, veelomvattend en verrassend boek. ‘Zijn vrouwen betere mensen?’ werpt niet alleen een nieuwe blik op de verhoudingen tussen mannen en vrouwen, het opent ook vergezichten op een betere wereld. Wil je het boek bestellen? Surf dan naar de website van uitgeverij Haystack.
Volg ons